elnökválasztás

2021.01.07. 22:02

Trump azonnali felmentésére szólított fel Nancy Pelosi

A kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladatai ellátására.

Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése alapján.

Ennek értelmében a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladatai ellátására.

Trumpnak 13 napja van hátra az elnöki tisztségben. Mind Pelosi, mind Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője úgy vélekedett: Mike Pence alelnöknek az alkotmányra kellene hivatkoznia, hogy eltávolítsák tisztségéből Trumpot. Ennek hiányában – miképp mondták – a kongresszusnak kellene az elnököt eltávolítania hivatalából az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében.

„Ha Mike Pence alelnök és Trump kabinetjének tagjai nem távolítják el hivatalából Trumpot, úgy Trump ellen alkotmányos felelősségre vonási eljárást kell indítani” – érvelt Pelosi egy sajtótájékoztatón. „Nagyon nehéz helyzetben vagyunk országunkban addig, amíg Donald Trump a Fehér Házban ül” – mondta.

Sajtótájékoztatóján Pelosi Steven Sundnak, az amerikai Capitolium rendőrfőnökének lemondását is követelte, amiért a Trump-párti tüntetők szinte akadálytalanul hatolhattak be a törvényhozás épületébe. „Még csak fel sem hívott minket azóta, hogy ez megtörtént” – mondta Pelosi.

A képviselőház demokrata párti elnöke szerint a rendőrség tagjai általában bátran léptek fel a személyzet védelmében, ők – miképp fogalmazott – „megérdemlik hálánkat”. Pelosi szerint mindazonáltal valami hibázott a Capitolium rendőrségének vezetésénél.

A kaliforniai demokrata politikusnő egyúttal bejelentette, hogy Paul Irving, a képviselőház terembiztosa már benyújtotta lemondását.

A szenátus demokrata frakciójának vezetője közölte, hogy meneszti Michael Stengert, a szenátus terembiztosát.

A hivatalából távozó Trump elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe, ahol Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítése folyt. Négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és a hatóságok biztonságosnak nyilvánították az épületet, így a kongresszus folytathatta a munkáját, és csütörtökön hitelesítette Biden választási győzelmét.

Az amerikai hatóságok szerint négy ember életét vesztette, és a biztonsági erők legalább tizennégy tagja megsebesült a zavargásokban. Több mint ötven tüntetőt őrizetbe vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!