segítség

2021.01.28. 13:54

Veszettség elleni védőoltásokat juttatott Magyarország az ukrán Vöröskeresztnek

Kétezer adag veszettség elleni védőoltást adott át a magyar kormány képviseletében Grezsa István miniszteri biztos az Ukrán Vöröskereszt kárpátaljai megyei szervezetének a záhonyi magyar-ukrán határállomásnál csütörtökön.

Záhony, 2021. január 28. Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttmûködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelõs miniszteri biztos (j) jelképesen átadja a kétezer darab veszettség elleni vakcinát a két országot elválasztó vörös vonal ukrán oldalán álló vöröskeresztes munkatársaknak a Tisza-hídon a magyar-ukrán határátkelõhelyen Záhonyban 2021. január 28-án. Mellette Buhajla József, Magyarország ungvári fõkonzulja (j2). Kétezer adag veszettség elleni védõoltást adott át a magyar kormány képviseletében Grezsa István miniszteri biztos az Ukrán Vöröskereszt kárpátaljai megyei szervezetének a záhonyi magyar-ukrán határállomásnál. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Tisza-hídon, a két ország határvonalánál tartott eseményen elmondta: a csaknem 23 millió forint értékű humanitárius vakcinaszállítmánnyal Kárpátalja vezetőinek kérését teljesíti Magyarország.

„Öt évvel ezelőtt egy segélykiáltást kaptunk Kárpátaljáról, hogy nincs elegendő korosztályos védőoltás a gyerekeknek”

- közölte Grezsa István.

Hangsúlyozta, az ennek kezelésére 2017-ben elindított magyar kormányzati program amellett, hogy biztosította Kárpátaljának a hiányzó vakcinákat, hozzájárult a magyarországi és az ukrajnai gyermekátoltottság között lévő hatalmas különbségek csökkentéséhez, csökkentette az Ukrajnában tapasztalt szülői oltásellenességet is.

Grezsa István emlékeztetett, az ukrajnai kanyarójárvány idején, de a művesekezelésekhez szükséges eszközök, valamint a Kárpátalján sokáig hiányzó kígyómarás elleni szérum beszerzésében is mindig segített szomszédjának Magyarország. A csütörtöki szállítmányon túl a magyar kormány már megkapta Kárpátalja vezetésétől a 2021-es, azaz a programzáró évre vonatkozó – a mostani mennyiséghez képest többszörös értékű – kérelmet, „Magyarország, ahogy eddig mindig, most is megtartja a szavát és biztosítani fogjuk azt a segélyszállítmányt is” – rögzítette a miniszteri biztos.

A magyar kormánypárti politikus a híd közepén húzódó határvonalra utalva megjegyezte, sokat lehet olvasni arról az ukrán sajtóban, hogy Magyarország átlépi a „vörös vonalat”, de szavai szerint az Ukrajnából történő személyes kitiltása okán ez most nem fog megtörténni. Grezsa István egyben emlékeztetett, öt év alatt a harmadik kárpátaljai kormányzóval van munkakapcsolatban, de ez az első olyan alkalom, amikor a megye vezetése által kért adományt nem tudja személyesen átadni.

„Jól mutatja ez a helyzet abszurditását, amely ma Magyarország és Ukrajna kapcsolatait jellemzi” – tette hozzá.

A miniszteri hangsúlyozta, ha meg akarjuk javítani a kapcsolatokat, akkor ezen az abszurditáson kell túllépni, a kölcsönös érdekeken alapuló együttműködéshez pedig nélkülözhetetlen a bizalom.

„Kárpátalja megye vezetése számíthat arra, hogy Magyarország, ahogy a múltban, a jelenben vagy a jövőben kiszámítható és megbízható partnerük lesz”

- jelentette ki Grezsa István.

A miniszteri biztos Buhajla József ungvári főkonzul jelenlétében adta át a vakcinákat a humanitárius szervezet kárpátaljai képviselőinek. Az oltóanyagot a Vöröskereszt a megyei fertőző kórháznak továbbítja, amely a járási gyógyintézményekbe juttatja el.

Borítókép: Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos (j) jelképesen átadja a kétezer darab veszettség elleni vakcinát a két országot elválasztó vörös vonal ukrán oldalán álló vöröskeresztes munkatársaknak a Tisza-hídon a magyar-ukrán határátkelőhelyen Záhonyban 2021. január 28-án. Mellette Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja (j2)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!