Ország-világ

2021.02.23. 09:34

2,2 milliós fizetése van, de eljátssza a parizerevő kisembert Jakab Péter

A Gyurcsány-színház szerepleosztásában a Jobbik-vezér viszi a keményeket mondó kisember szerepét, pedig havi 2,2 milliót keres.

A Gyurcsány-színház szerepleosztása: a Jobbik-vezér viszi a keményeket mondó kisember szerepét, közben a DK elnöke a megbékélés hangjaként elkezd középre húzni. A felvett pózt azonban árnyalja, hogy Jakab a politikai elit tagjaként havi 2,2 milliót keres, közpénzből bérelnek neki lakást, többmilliós autót és sofőr furikázza – olvasható a Mandiner cikkében.

A jelek szerint Jakab Péter Jobbik-elnök ráment az egyszerű kisember szerepére. A miniszterelnökkel, illetve a kormánypárti politikusokkal rendre vállalhatatlan stílusban beszélő, szokatlan parlamenti performanszairól is ismert ellenzéki honatya a napokban a Facebookon kiflivel, parizerrel és piros arannyal pózolt, majd miután ezt többen szóvá tették, rátett még egy lapáttal: margarinos kenyérrel ismételte meg a „mutatványt”. Egyúttal üzent a „fideszes úrigyerekeknek”, mondván, a „jachtos partik után hasznos lenne megismerkedni a valósággal is”.

Csakhogy a Jobbik egykor „zsidózó” vicceken nevetgélő, a gárdamellényt bőrkabátra cserélő, s immár Gyurcsány Ferenccel is összefogó elnöke

korántsem szorul rá, hogy ilyen szerényen éljen. Sőt!

Frakcióvezetőként ugyanis jelen állás szerint bruttó 2 206 800 forint a bére. Vagyonnyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa egy miskolci családi háznak, van több mint 4 millió forintnyi megtakarítása, a parlament pedig Budapesten, Miskolcon és Ózdon is bérel neki irodát.

Míg Gyurcsány Ferenc a szeretet nyelvéről beszél, s egyre óvatosabban fogalmaz, vagyis mintha már a politikai középnek játszana, addig Jakab a keményeket mondó, a kormányfőnek az országgyűlési patkóban krumplit és tésztát vivő kisember pozícióját vette fel. Csakhogy forrásaink szerint

ez a habitus korántsem jellemző a miskolci politikusra, felvett szerepről van szó.

Ráadásul a „kisemberséget” tovább árnyalja, hogy személyesen írt alá autóbérleti szerződéseket frakciója számára a Porsche Hungária Kereskedelmi Zrt.-vel.

Vagyonnyilatkozata szerint ugyan papíron nincs saját autója, ám korlátlan benzinkártyát az erre igényt tartó képviselőkhöz hasonlóan ő is kapott. Hétfőn egy Skoda Octaviával karambolozott, az erről szóló Facebook-posztjában azt írta, ritkán adja ki a kormányt a kezei közül, „most útban a Parlament felé mégis megtettem”. Ez alighanem arra utal, hogy a „parizerező” képviselőt olykor sofőr furikázza. Bár Jakabnak közpénzen bérli az autót az általa vezetett Jobbik-frakció, egy új Octavia ára hétmillió forintnál kezdődik.

A Mandiner összesítése szerint egyébként a 17 fősre apadt frakció

tavaly összesen több mint 13 millió forintot költött, illetve kapott ilyen célra,

s már az idén is megrendeltek több mint 6 millió forint értékben ilyen szolgáltatást. Az általunk megismert parlamenti szerződések szerint legutóbb 2018-ban kötött az Országgyűlés hivatala Jakabnak lakásbérleti szerződést, határozatlan időre, havi 162 ezer forintos összegben, alighanem a fővárosi tartózkodások megkönnyítése érdekében.

A Jobbik-csoport úgynevezett működési kerete egyébként 2020-ban összesen mintegy 226 millió forint volt, míg az ellátási keret 119 milliót tett ki. Bár társadalmi támogatottságuk függvényében vannak ennél szerényebb és bőségesebb támogatással gazdálkodó képviselőcsoportok is, viszont a jelek szerint csak Jakab Péter próbálja meg azt a látszatot kelteni, hogy a frakcióvezetői fizetésből és az egyéb juttatásokból csupán parizerre és kiflire futja.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!