Ország-világ

2021.02.11. 18:39

A WHO óva inti Európát a korlátozások elhamarkodott feloldásától

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön óva intette Európát az elhamarkodott „társadalmi újranyitástól”. Bár a fertőzöttek száma egyes országokban csökkenőben van, a fertőzés mértéke továbbra is nagy – figyelmeztetett a WHO, kiemelve Spanyolország helyzetét.

„A viszonylagos csökkenés nem azt jelenti, hogy a fertőzési mutatók alacsonyak”- jelentette ki sajtótájékoztatóján Catherine Smallwood, a WHO koppenhágai irodájának veszélyhelyzeti vezetője.

Smallwood emlékeztetett arra, hogy a korlátozások idő előtti nyári feloldása az esetszámok újbóli növekedését eredményezte ősszel.

A WHO jelezte: az elővigyázatosság és a járványügyi kritériumokon alapuló intézkedések kulcsfontosságúak a vírus elleni küzdelemben.

A fertőzés csökkentésének és az oltási kampánynak kéz a kézben kell járnia annak érdekében, hogy az országok kezelhessék a járványhelyzetet.

Csakis ebben az esetben érdemes hosszú távú stratégiákban gondolkodni „a társadalmak fokozatos és stabil újranyitását” illetően.

Hasonlóan foglalt állást Hans Kluge, a WHO európai igazgatója is, aki elmondta, hogy a vírus terjedésének megfékezése segíthet annak elkerülésében is, hogy az újabb mutációk veszélyeztessék az oltóanyagok hatékonyságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!