Ország-világ

2021.02.28. 09:01

Draghi miniszterelnök is tisztában van a helyzet komolyságával

A kormányra került jobboldali pártok irányváltást sürgetnek az új olasz miniszterelnöktől.

Lamnpedusa, 2020. augusztus 29. Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án. Salvatore Martello lampedusai polgármester adatai szerint kevesebb mint két nap alatt negyven csónak kötött ki Lampedusán több mint félezer emberrel. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Forrás: MTI / EPA / ANSA

Fotó: Elio Desiderio

A Mario Draghi vezette kabinet egyik legnagyobb kihívása a bevándorlás szabályozása lesz, a tavaszi éghajlat és a kedvező hajózási viszonyok ugyanis ösztönző erővel hatottak az Afrikából elvándorló tömegekre – írja a Magyar Nemzet.

Ismét az összeomlás szélére került a Lampedusa szigetén található Contrada Imbricola hotspot

– írja az Il Giornale napilap. A kétszáz fő befogadására alkalmas központba újra ezer bevándorlót zsúfoltak.

Komoly aggodalomra ad okot a tendencia. Az idei év első két hónapjában 4200 bevándorló érkezett tengeri útvonalon Olaszország partjaihoz, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2320-an. 2019-ben, A jobboldali Matteo Salvini belügyminisztersége idején csupán 262 bevándorló lépte át Itália határait ugyancsak az első két hónapban. Tavaly közel 80 ezer bevándorlót helyeztek el a befogadóközpontokba, a benyújtott menedékkérelmek 21 százalékát ítélték jogosnak, de a migránsok maradék 79 százaléka továbbra is az ország területén tartózkodik,

a kiutasításra felszólító okmány ugyanis nem garantálja, hogy az országot valóban el is hagyják.

Mario Draghi kormányfő tökéletesen tisztában van a helyzet komolyságával. Ezt igazolja a római felsőházban elhangzott, kormányprogramját felvázoló beszéde is, melyben kitért az ország területén illetéktelenül tartózkodók visszatoloncolására. Luciana Lamorgese belügyminiszter a közelmúltban többször felvetette a problémát, konkrét megoldások azonban egyelőre nincsenek.

Mario Draghi olasz miniszterelnök
Fotó: Andrew Medichini / MTI / AP

Kétség nem férhetett hozzá, hogy két hete alakult kormányban az igen ellentétes politikai világnézetet képviselő koalíciós partnerek egyik ütközési felülete az ország bevándorlás politikája lesz. Mario Draghi meghagyta belügyminiszternek a balközép Demokrata Párt politikusát, Luciana Lamorgesét, ami a kikötők nyitva tartását feltételezheti. A miniszterhelyettesek kinevezése azonban arra enged következtetni, hogy egyensúly teremtésre törekszik Draghi. A belügyi tárca helyettesi posztjára ugyanis a bevándorlásellenes, jobboldali Liga képviselője, Nicola Molteni került. Draghi döntése felháborodást váltott ki a baloldalon, mivel távozásra kényszerítette azt a Matteo Maurit, aki a Matteo Salvini nevéhez fűződő szigorú migrációs intézkedések eltörléséért felelős – számol be a La Repubblica napilap.

– Jobb a döntéshozók asztalánál helyet foglalni, mint az ablakból szemlélődni – véli Salvini, a Liga elnöke, akinek nem titkolt szándéka többek között a bevándorlási politika módosítása.

– Biztosak vagyunk abban, hogy hatással lehetünk a migrációs helyzetre. Sürgősen változtatnunk kell a tavalyi tendencián, mivel háromszorosára növekedett az országba illetéktelenül érkezők száma. Az európai szabályrendszer betartása a célunk

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Matteo Salvini. A Liga elnöke elmondta, tökéletesen egyetértenek a Draghi által sürgetett irányvonallal, mely felgyorsítaná és hatékonyabbá tenné az ország területén illetéktelenül tartózkodók kitoloncolását.

Matteo Salvini (jobbra)
Fotó: Angelo Carconi / MTI / EPA / ANSA

Az ellenzékben maradt jobbközép Olasz Testvérek képviselői azonban egyáltalán nem mutatkoznak optimistáknak.

– Hogyan érhetnének el valódi szigorításokat? – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek szkeptikusan Ignazio La Russa. A Giorgia Meloni pártvezető jobbkezeként közismert képviselő szerint az egymástól szélsőségesen távol álló politikai pártok nem csak a bevándorlás, de gazdasági kérdésekben sem fognak dűlőre jutni. Hangsúlyozta, hogy amennyiben Draghinak lesz elég bátorsága az irányváltáshoz, akkor pártja mindenben támogatni fogja az ellenzék soraiból. Az illegális bevándorlás valódi megfékezésére azonban egyedüli megoldásként a Földközi-tengeren felállított hajóblokádot tartják – zárta nyilatkozatát.

– Súlyos károkat okozott az országnak az előző, Giuseppe Conte vezette kormány a kikötők megnyitásával

– kommentálta az eseményeket a Magyar Nemzetnek Maurizio Gasparri, a Ligával együtt a Draghi-kormányba lépő jobboldali Hajrá Olaszország szenátora. Úgy fogalmazott, hogy bízik Draghi szakértelmében és abban is, hogy szigorításokat vezet be a bevándorlás terén.

– Személy szerint azzal is megelégednék, ha nem kellene még komolyabb károkat elszenvednünk. Amikor pedig egy jobbközép többségű koalíció kerül végre kormányra, akkor leszámolunk az illegális bevándorlással – osztotta meg jövőbeli terveit a Magyar Nemzettel a szenátor.

Borítókép: Illusztrációfotó / Elio Desiderio / MTI / EPA / ANSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!