Iráni atomprogram

2021.02.28. 22:43

Irán nem kíván most tárgyalni a nukleáris megállapodás helyreállításáról

Az amerikai Fehér Ház szóvivője reagált a közleményre, s csalódottságát fejezte ki Irán döntésével kapcsolatban.

Irán elvetette vasárnap az arra vonatkozó javaslatot, hogy informális tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal és az európai nagyhatalmakkal a nukleáris megállapodás helyreállításáról, mondván, előbb Washingtonnak fel kell oldania a szankciókat.

„Az Egyesült Államok és a három európai hatalom közelmúltbeli cselekedeteit és nyilatkozatait tekintetbe véve Irán nem látja úgy, hogy itt az ideje az informális találkozónak ezen országokkal, ahogyan azt az EU külpolitikai főképviselője javasolta” – hangsúlyozta a teheráni külügyminisztérium szóvivője.

„Washingtonnak előbb vissza kell térnie a nukleáris megállapodáshoz, és el kell törölnie az Iránnal szembeni illegális szankcióit. Ehhez nincs szükség tárgyalásra” – szögezte le.

„Teljesítjük vállalásainkat, amint feloldják a korlátozásokat” – közölte, hozzátéve, hogy országát nem tudják megfélemlíteni.

Az amerikai Fehér Ház szóvivője reagált a közleményre, s csalódottságát fejezte ki Irán döntésével kapcsolatban. Kiemelte ugyanakkor, hogy továbbra is készen állnak a tárgyalásra a szerződéshez való kölcsönös visszatérésről.

Irán 2015-ben állapodott meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza az atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Az egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a szerződésből, majd visszaállította a büntetőintézkedéseket is, ezért Irán azóta több ponton is elkezdte megsérteni az egyezmény rendelkezéseit.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz, de ehhez előbb Teheránnak eleget kell tennie a szerződés előírásainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!