járvány

2021.02.12. 09:03

Már két halálos áldozatot követelt az ebola Kongó keleti részén

Már két halálos áldozatot követelt az ebolavírus a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Észak-Kivu tartományban – közölték helyi tisztségviselők csütörtökön.

Nzanzu Syalita tartományi egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az újabb áldozat egy 60 éves nő, aki Biena településen halt meg szerdán. Azt mondta, ugyanabban az egészségügyi intézményben járt, mint az első áldozat.

A tárca szerint mozgósították az illetékes hatóságokat, hogy lenyomozzák azt a több mint száz embert, akivel a nő érintkezhetett.

Egy másik nőnél február 1-jén fedezték fel a vírus okozta megbetegedés tüneteit Biena városában, ő február 3-án egy butembói kórházban halt meg.

Longs Mabanga Julio, a kormányzó megbízottja szerint a két eset pánikot és ingerültséget váltott ki a helyi lakosság körében.

Nzanzu Syalita szerint a második áldozat holttestét a helyi közösség tagjai készítették elő a temetésre, ami aggályokat fel a kór terjedését illetően. A ragály testnedvekkel terjed, a holttestek pedig különösen fertőzőek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem ritka, hogy a nagyobb járványokat követően előfordulnak a fertőzés szórványos esetei.

Egyelőre azonban nem tudni, hogy új pandémiáról van-e szó, vagy a 2018 és 2020 közötti, mintegy 2300 emberéletet követelő korábbi járvány újbóli fellángolásáról.

Kongó egyenlítői őserdei „jó táptalajt biztosítanak” a súlyos hányással és hasmenéssel járó, emberi testnedvek útján terjedő ebolának.

Mióta a vírust 1976-ban felfedezték az Ebola folyónál, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 11 járvány volt, több mint kétszer annyi, mint bármely más országban.

Az újabb esetek felbukkanása megnehezítheti a koronavírusos megbetegedések felszámolására irányuló erőfeszítéseket. A Kongói Demokratikus Köztársaságban 24 026 koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, és 686-an hunytak el a kórban. A koronavírus elleni oltási kampány várhatóan az idei év első felében kezdődik.

Címkék#ebola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!