260 áldozat

2021.02.04. 11:02

Merényletek Srí Lankán: az elnök felelősségre vonást ígér

Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök megkapta a vizsgálóbizottságtól a végleges jelentést a több mint 260 halálos áldozatot követelő, két évvel ezelőtti húsvéti terrortámadásokról.

Nem tárta a nyilvánosság elé a dokumentum tartalmát, és fogadkozott, hogy felelősségre fogják vonni az elkövetőket. Radzsapaksza csak annyit mondott, hogy már adott utasítást a jelentésben szereplő javaslatok végrehajtására.

– Nem engedjük meg, hogy elkerüljék az igazságszolgáltatást azok, akik felelősek a tragédiáért, akik eltervezték, és akik engedték, hogy megtörténjen. (...)

Sosem engedjük meg, hogy a szélsőségesség újra felüsse a fejét az országban

– hangoztatta az elnök az ország függetlenségének 73. évfordulóján rendezett csütörtöki ünnepségen.

Húsvétvasárnap, 2019. április 21-én Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, illetve a sziget másik végében található Batticsaloában három templom és négy luxusszálloda ellen követtek el összehangolt öngyilkos merényleteket, amelyekben több mint 260-an haltak meg és mintegy ötszázan megsebesültek.

Az áldozatok zöme keresztény hívő és turista volt, köztük negyven külföldi.

A kilenc elkövető az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló helyi iszlamista terrorszervezet tagja volt.

A helyi biztonsági szolgálatok figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól a készülő merényletekről, de nem intézkedtek.

Ezt annak a számlájára írják, hogy a politikai csatározások miatt nem volt együttműködés Maithripala Sziriszena volt elnök és Ranil Vikramaszimha akkori miniszterelnök közötti. A parlament azzal is megvádolta Sziriszenát, hogy „aktívan akadályozta” a nemzetbiztonsági szervek munkáját.

A rendőrségi nyomozással párhuzamosan a kormány elnöki bizottságot is alakított a merényletsorozat körülményeinek felderítésére, mert

helyi rendőri vezetők ellen is folyt nyomozás amiatt, hogy nem vették figyelembe a tervezett merényletekre figyelmeztető jelzéseket

a külföldi hírszerző szolgálatoktól. Az ügyben több mint 200 embert tartottak őrizetben a támadások kitervelésében vagy végrehajtásában való részvétel gyanújával.

A merényletek a 2019 novemberében tartott elnökválasztásra is kihatással voltak. A voksolással – az elemzők szerint korruptnak számító – Radzsapaksza-klán tért vissza a hatalomba. Gotabaja Radzsapaksza hivatalban lévő elnök akkor azzal kampányolt, hogy szavatolja a szingaléz buddhista többségi társadalom biztonságát.

A biztonsági kérdésekben megalkuvást nem tűrő politikus hírnevét még védelmi miniszterként szerezte

testvére tekintélyelvű uralma alatt, 2005 és 2015 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!