Ország-világ

2021.02.16. 06:53

Nem sokat ér a Karácsony-féle rezsitámogatás

Bár a nyár óta megötszöröződött a fővárosi rezsitámogatási kérelmek száma, még így is csak alig ezer háztartáshoz jut el a Városháza havi kétezer forintos támogatása. Az e célra korábban átutalt kétszázmilliós keret nagy része addig egy volt SZDSZ-es képviselőhöz köthető alapítvány számláján pihen. Ugyanez a modell működött a Demszky-korszakban, Tarlós megszüntette, Karácsony pedig újra bevezette. A főváros ígéri, tavaszig felülvizsgálja a rezsitámogatási rendszerét.

Budapest, 2020. szeptember 14. Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hiába ígérte meg Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választás kampányhajrájában, hogy az időseknek és rászorulóknak évenként húszezer forintos fűtéstámogatást ad, bő egy év elteltével csak ezer család részesülhet havi kétezer forint rezsijóváírásban. Azt ugyanis csak a szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő védendő személyek igényelhetik, és közülük is csak azok, akiknek nincs közműtartozása.

Tavaly őszig mindössze 234 támogatási kérelem érkezett be a fővároshoz, és noha azóta ez a szám az ötszörösére emelkedett, még mindig csak 1053 háztartást érint.

A Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére adott válaszában Számadó Tamás, a főváros főjegyzője kitért arra, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a program felülvizsgálata zajlik, a módosított konstrukcióról tavaszig hoz majd döntést a Fővárosi Közgyűlés.

Arra a kérdésre viszont nem kaptak választ, hogy a kampányban megígért tűzifa-támogatást mikortól tervezi bevezetni a főváros.

A Főpolgármesteri Hivatal a lapot korábban úgy tájékoztatta, hogy a rezsitámogatásra előirányzott összeget, azaz kétszázmillió forintot tavaly nyáron átutalták a volt SZDSZ-es fővárosi képviselő, Győri Péter által jegyzett Hálózat Alapítványnak. A beérkezett kérelmek alapján az első kifizetések szeptemberben megtörténtek. A kétszázmillió forintos keretből a fel nem használt összeg a további kiutalásig az alapítvány számláján van, és nekik kamatozik. Mivel a támogatottak köre a feltételek szigorú meghatározása miatt várhatóan nem fog jelentősen emelkedni, a lap számításai szerint

a Hálózat Alapítvány számláján a ciklus végéig mintegy százmillió forint pihenhet. Mindeközben Karácsony Gergely szinte naponta okolja a közösségi médiában a kormányt, amiért nem ad elég pénzt a fővárosi közszolgáltatásokra.

A Hálózat Alapítvány 2004 és 2009 között már koordinálta a téli rezsitámogatás eljuttatását a szociálisan rászoruló családokhoz. Vagyis Karácsony Gergely főpolgármester a Demszky-korszakban alkalmazott gyakorlathoz tért vissza. A Hálózat Alapítvány kuratóriumi elnöke Győri Péter, aki a hajléktalanszállókat üzemeltető Menhely Alapítvány létrehozója is. Érdemes megjegyezni, hogy

Tarlós István korábbi főpolgármester annak idején, megválasztása után azonnal megszüntette vele az együttműködést, mert a Demszky-érában működő – és a Karácsony által ismét bevezetett – rendszer pénzügyi visszaélésekre adott lehetőséget.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!