Ország-világ

2021.02.09. 10:54

Orbán Viktor is részt vesz a 17+1 gazdasági csúcstalálkozón

Az eredetileg tavaly áprilisra, Pekingbe szervezett évi csúcstalálkozó a koronavírus-járvány miatt maradt el.

Budapest, 2021. február 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A tizenhét kelet-közép-európai országot és Kínát felölelő 17+1 gazdasági együttműködési szervezet eredetileg tavaly áprilisban tartotta volna Pekingben a soros évi csúcstalálkozóját a 2019-es dubrovniki összejövetel után, ám a koronavírus-járvány közbeszólt.

Az Euractiv hírportál által megkérdezett elemzők szerint Peking szándékosan az amerikai elnökváltás utáni hetekre időzítette a találkozót annak érdekében, hogy még idejekorán megkísérelje – újból – megnyerni a térség államainak korábban mutatkozó jóindulatát, ami adott esetben a járvány leküzdésében bevethető kínai vakcina iránti érdeklődésben, sőt rendelésben is megmutatkozhat.

Az immár vakcinadiplomáciai lépésként is emlegetett ügy jelentőségét emeli, hogy a találkozón maga Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő fog elnökölni, szemben az eddigi kormányfői vezérléssel – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én.
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A megbeszéléseken többek között a Covid–19-járványból való kilábalást, a gazdaság fellendítésének kérdéseit vitatják meg, de tárgyalnak majd az Európai Unió és Kína között nemrégiben létrejött befektetési megállapodásról is, amelynek farvizén Kína Közép- és Kelet-Európa komoly infrastrukturális – például vasúti szállítási – programjaiba is be óhajt szállni.

Hírek szerint Hszi a kínaiak által fejlesztett vakcinát is fel fogja kínálni vásárlásra a térség országainak.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!