a 67. kabinet

2021.02.12. 21:48

Összeállt az új olasz kormány névsora, hat minisztériumot a jobboldal vezet majd

Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este megerősítette, hogy elfogadja a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella olasz államfőtől.

Italy's new prime minister, former European Central Bank President Mario Draghi addresses the media on February 12, 2021 following a meeting with Italy's President at the Quirinale presidential palace in Rome. - The 73-year-old economist formed a new national unity government to replace Giuseppe Conte's centre-left coalition, which collapsed one month ago, leaving the country rudderless in an unprecedented crisis. (Photo by YARA NARDI / POOL / AFP)

Forrás: Pool/AFP

Fotó: Yara Nardi

A római elnöki palotában elhangzott sajtónyilatkozatában Draghi közölte miniszterei névsorát. Kormányában szakértők és pártpolitikusok is helyet kaptak. A huszonhárom fős csapatból nyolc a szakértő, tizenöt pártpolitikus. A miniszterek közel egyharmada nő.

Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult „csapatban” a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt. A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti.

Az igazságügyminiszter az alkotmánybíróság volt elnöke, Marta Cartabia lett. Újdonságnak számít az idegenforgalmi, valamint a környezetvédelmi fejlesztésért felelős tárca felállítása.

Az eddigi kormánypártok közül a legnagyobb parlamenti erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott. A Draghi-kormányba belépő, Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) szintén három minisztériumot szerzett és hasonlóan hármat kapott a jobboldali Liga is.

A Matteo Salvini vezette párté lett a jelentős súlyú gazdasági fejlesztési minisztérium, élén Giancarlo Giorgettivel, aki Salvini tanácsadójaként és Mario Draghi közeli barátjaként ismert. A Liga kapta meg az újonnan felállított idegenforgalmi tárcát, valamint a fogyatékkal élőkért felelős minisztériumot, melynek létrehozását a Liga javasolta.

Nem történt váltás az egészségügyi tárca élén, melyet továbbra is Roberta Speranza, a baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) minisztere vezet. A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) egy tárcát tartott meg a korábbi kormányban birtokolt kettő helyett.

Az Öt Csillag Mozgalom a Mario Draghival tartott konzultációkon egy az „ökológiai átmenetért” felelős csúcsminisztérium felállítását kérte. Mario Draghi létrehozott egy környezeti-energetikai fejlesztési minisztériumot, valamint tárca nélküli miniszterre bízta a digitalizáció fejlesztését is, mindkettőt szakértők vezetésével.

A Demokrata Párt megtartotta a kulturális tárcát Dario Franceschinivel és a védelmi miniszteri széket Lorenzo Guerinivel, valamint megkapta a munkaügyi tárcát a párt főtitkár-helyettese Andrea Orlando vezetésével.

A miniszteri névsorról elsőként nyilatkozó Matteo Salvini, a Liga vezetője elmondta, hogy Mario Draghi személyesen telefonon közölte vele a névsort.

„Nem kértünk miniszteri székeket, mégis több jelentős, az ország újraindulását szolgáló tárcát kaptunk. Olaszország ki van éhezve az egészségre, a munkára, a normális élethez való visszatérésre, mi pedig azonnal megkezdjük a munkát” – jelentette ki Salvini. Megjegyezte: „nem lesz könnyű Luciana Lamorgese belügyminiszterrel egy kormányban dolgozni, mivel a Liga fordulatot vár a korábbi migrációs politikában, de segítünk Lamorgesének is más sebességre kapcsolni.”

A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben teszi le esküjét, és a jövő hét elején kér bizalmat a parlamenttől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!