Terrorizmus

2021.03.02. 11:13

Dzsihadisták rohantak le egy nigériai várost

Az Iszlám Állam (IÁ) állam terrorszervezethez köthető dzsihadisták lerohanták hétfőn este az északkelet-nigériai Dikwa városát, megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot. A világszervezet kéttucatnyi alkalmazottja egy bunkerben keresett menedéket – jelentette az AFP hírügynökség biztonsági és humanitárius forrásokra hivatkozva.

Az Iszlám Állam nyugat-afrikai szervezetének (ISWAP) fegyveresei próbálnak behatolni a humanitárius bázisban lévő a bunkerbe, ahol menedéket keresett az ENSZ 25 alkalmazottja.

A hatóságok katonai erősítést küldtek a Borno állambeli Dikwába, a tőle mintegy negyven kilométerre fekvő Marte városából. Két repülőgép és egy helikopter légi támogatásával próbálják elűzni a támadókat.

Napra pontosan három évvel ezelőtt, 2018. március 1-jén az ISWAP fegyveresei ugyancsak megtámadtak egy ENSZ-bázist az északlelet-nigériai Rann városában, megöltek három segélymunkást és egyet elraboltak. Három héttel ezelőtt a dzsihadisták meggyilkoltak tizenhárom nigériai katonát ugyancsak az afrikai ország északkeleti részén fekvő Yobe államban.

Nigériának ezen a részén a Boko Haram nevű terrorszervezet emberei hajtanak végre támadásokat rendszeresen 2009 óta. Több mint 36 ezer embert gyilkoltak meg, és több mint kétmilliót elűztek otthonából. Az ISWAP 2016-ban jött létre azokból a terroristákból, akik kiváltak a Boko Haramból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!