Ország-világ

2021.03.03. 14:44

Fidesz: Botka Lászlónak lépnie kell a szegedi VIP-parkolóügyben

Amennyiben a polgármester és a jegyző nem intézkedik a kár megtérítése érdekében, fölmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármesternek és a jegyzőnek fel kell lépnie, hogy a VIP-parkolóügyben elítélt vádlottak megtérítsék az önkormányzatnak okozott kárt – jelentette ki a Fidesz helyi közgyűlési frakciójának vezetője szerdán Szegeden.

Tápai Péter sajtótájékoztatóján közölte: jogerős ítélet mondja ki, hogy Szeged korábbi címzetes főjegyzője, a polgármester kabinetvezetője, valamint a város egykori alpolgármestere csaknem 40 millió forint kárt okozott azzal, hogy „kegyelteknek”, „barátoknak” ingyenesen parkolóbérleteket juttatott.

A politikus nyomatékosan fölszólította a polgármestert és a jegyzőt, lépjen föl annak érdekében, hogy ez az összeg visszakerüljön az önkormányzat költségvetésbe.

A frakcióvezető emlékeztetett arra, korábban már levélben kérdezte a jegyzőt, hogy mit kíván tenni a kár megtérítése érdekében. Ám azt a választ kapta, hogy semmilyen jogszabály nem biztosít hatáskört a jegyzőnek arra, hogy az esetleges kár megtérítése érdekében fellépjen.

Tápai Péter kifejtette, ezzel szemben a jogszabályok alapján helyi önkormányzat követeléséről lemondani csak törvényben vagy helyi rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet. A politikus szerint így abban az esetben, ha a polgármester és a jegyző nem intézkedik a kár megtérítése érdekében, fölmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja.

A Gyulai Törvényszék február 24-én pénzbüntetéssel sújtotta jogerősen az ingyenes szegedi parkolóbérletek miatt indult ügy vádlottjait – a korábbi címzetes főjegyzőt, a polgármester kabinetvezetőjét, valamint a parkolási rendszert működtető szegedi közlekedési társaság korábbi ügyvezetőjét és üzletágvezetőjét – a megismételt másodfokú eljárásában. A bíróság hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat társtettesként, illetve felbujtóként.

A vádlottak 2008 és 2012 között ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyanok is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. A vádlottak ezzel mintegy 40 millió forint kárt okoztak a szegedi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek.

Az ügyben tavaly a Gyulai Törvényszék másodfokon eljáró másik tanácsa pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra, köztük a közlekedési társaság – az esetükben jogerőssé váló ítélet miatt a megismételt másodfokú eljárásban nem érintett – egy későbbi vezetőjére és Szeged egy korábbi alpolgármesterére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!