Ország-világ

2021.03.27. 19:23

Nyilvános: megjelent a Közlönyben a lépcsőzetes nyitás első fokozata

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet.

Gyõr, 2021. január 1. Az üres Baross Gábor utca Gyõrben 2020. december 31-én este, a koronavírus-járvány miatt érvényben lévõ kijárási tilalom idején. Az elõtérben Baross Gábor szobra látható, amelyre védõmaszkot helyeztek. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A jogszabály rögzíti, hogy akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta – írja a Magyar Nemzet.

Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe:

  • a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra;
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek;
  • a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani;
  • az üzletek este fél 10 és reggel 5 óra között kötelesek zárva tartani;
  • az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent;
  • a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni;
  • Az üzlet vezetője köteles az üzlet bejárata előtt kifüggesztenie, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat a helyiségben.
  • Az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.
  • A vendéglátó egységek továbbra is csak elvitelre fogadhatnak vevőket. A korlátozó intézkedéseket megszegők változatlanul százezer és egymillió forint közötti bírságra számíthatnak, valamint egy napra, de akár egy évre is bezárathatják a szabályokat megszegő üzleteket.
  • Április 19-től a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények visszaállnak a rendes munkaidőre.
  • A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány – az Operatív Törzs javaslatára – a korlátozó intézkedéseket április 8-ig még biztosan fenntartja, valamint felkéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát és a népegészségügyi szerveket arra, hogy a járványügyi védekezést szolgáló ajánlásokat dolgozzanak ki.
  • A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet ide kattintva érhető el.

    Borítókép: Illusztrációfotó

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!