Ország-világ

2021.03.11. 09:31

Szijjártó: élet-halál harc a vakcinabeszerzés

A teljesítések szerződés szerint zajlanak: Oroszországból március elejéig 426 ezer oltóanyagot szállítottak, a kínai készítmények száma pedig e héten éri el az 1 milliót.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Stellantis-csoport szentgotthárdi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 26-án. A világ 4. legnagyobb autóipari konglomerátuma Szentgotthárdra hozza az 1,6 literes benzinmotorok új generációjának gyártását.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Jó döntést hozott a kormány, amikor – az EU-ban elsőként – elkezdte a vakcinabeszerzést keleti irányból is – jelentette ki a külgazdaság és külügyminiszter a Figyelőnek adott interjúban.

Szijjártó Péter kifejtette:

keletről összesen 7 millió vakcinát vásárolt Magyarország, 2 milliót Oroszországból, 5 milliót Kínából.

A teljesítések szerződés szerint zajlanak: Oroszországból március elejéig 426 ezer oltóanyagot szállítottak Magyarországra, a kínai készítmények száma pedig e héten éri el az 1 milliót. Keleti irányból eddig – a 10. heti szállítást nem számítva – a megrendelt vakcinák 14 százaléka érkezett meg, nyugati irányból pedig a 6 százaléka.

„Világos tehát, hogy jó döntést hoztunk, amikor – az Európai Unióban elsőként – elkezdtük a keleti irányból történő vakcinabeszerzést is. Ha nem határoztunk volna így, akkor május végéig 3,5 millióval kevesebb embert lennénk képesek beoltani, mint amennyit majd így be tudunk” – mondta a miniszter, kiemelve: a magyar egészség- és járványügyi szakemberek mind az orosz Szputnyik V-t, mind a kínai Sinopharm-vakcinát hatékonynak és biztonságosnak minősítették.

A miniszter kiemelte azért fontos, hogy a vakcina gyorsan jöjjön, mert ez egy élet-halál harc, versenyt fut egymással a koronavírus és az oltás. A szigorú korlátozó intézkedések bevezetésére is azért volt szükség, hogy az oltás meg tudja nyerni a küzdelmet. Itt vagyunk a célegyenesben, fej fej mellett halad a két „versenyző”, és annak érdekében kellett szigorítani, hogy a vakcináció lássa meg előbb a kockás zászlót, az eredményhirdetésnél pedig mindenki örülhessen.

Nagyon furcsán nézne ki egy olyan ENSZ-közgyűlés, ahová nem utazhatnak be azok, akiket kínai vagy orosz oltóanyaggal oltottak be

– így reagált a tárcavezető azokra a feltételezésekre, amelyek szerint a kínai vagy az orosz vakcinával beoltottak nem tudnak majd ugyanolyan szabadon külföldre utazni, mint azok, akik nyugati készítményt kaptak. Szijjártó Péter óriási nagy butaságnak tartja azokat az állításokat, amelyek szerint valójában több vakcina járna Magyarországnak az EU-s elosztás szerint, csak a kormány eddig az ár miatt nem kérte mindet. „Mi lekötöttünk minden olyan mennyiséget, amely októberig beérkezik Magyarországra. Azzal dobálóznak, hogy másfél millió Moderna-oltóanyagot nem kötöttünk le, de azt nem teszik hozzá, hogy azok esetében ez év decembere a szállítás ideje” – magyarázta.

A kormány beruházásösztönző programjáról is beszélt a miniszter, közölve:

tavaly több mint 1700 milliárd forintnyi invesztíciós programot segítettek, ami példátlan. Ezzel 270 ezer munkahely megvédéséhez járultak hozzá, ezenfelül 12 ezer új is létrejött

– jegyezte meg.

Az autóiparról szólva a politikus jelezte: nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a villanyautó-szegmens világpiaca vezetőinek számító nagy keleti beruházók hazánkba hozzák a kapacitásaikat. Ez biztosítja, hogy a jövő gépkocsiiparának is Magyarország lesz az egyik európai fellegvára.

Az interjúban szóba került a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőinek távozása az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójából, amit Szijjártó Péter úgy kommentált: az EPP mára egy migrációpárti, társadalom- és családpolitikai elveit feladó liberális pártcsaláddá vált, s „nekünk nyilvánvalóan nem itt van a helyünk”. „Ezt mindenki tudta már, mindenki érezte, ezért egy nagy kő esett le mindannyiunk szívéről, hogy végre ki tudtak jönni az EP-képviselőink az EPP-ből” – fogalmazott.

A teljes cikket a Figyelő aktuálisan megjelent számában olvashatja!

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!