feszültség

2021.03.13. 22:39

Több száz ellenzéki tüntető vett körül örmény kormányépületeket a kormányfő lemondását követelve

A Hegyi-Karabah tartomány hovatartozása miatt a szomszédos Azerbajdzsánnal vívott konfliktus az ok.

Nikol Pasinján kormányfő lemondását azóta követelik, amióta Örményország megalázó vereséget szenvedett tavaly az Azerbajdzsánnal szemben, a 25 éve örmény szakadárok kezén lévő azerbajdzsáni beékelődés, Hegyi-Karabah miatt vívott fegyveres konfliktusban.

„Nikol áruló!”, „Nikol, takarodj!” – skandálták a tüntetők a külügyminisztérium székházánál, ahol Pasinján szombaton találkozón vett részt. Később a többnyire ceremoniális szerepet betöltő elnök, Armen Szárkiszján rezidenciáját vették körül, ahová Pasinján azért ment, hogy a politikai válság lezárásáról tárgyaljon.

Néhány tüntető rövid összetűzésbe keveredett a rendőrökkel.

Pasinján kiállt a hat héten át tartó harcokat lezáró novemberi békeszerződés mellett, amely szerinte az egyetlen lehetőség volt arra, hogy megakadályozzák Azerbajdzsánt a teljes enklávé lerohanásában.

A feszültségek februárban éleződtek ki, amikor a hadsereg vezérkara Pasinján lemondását követelte. A kormányfő válaszul felmentette a vezérkari főnököt, aki a döntést megfellebbezte a bíróságon.

Pasinján előrehozott választások kiírását ajánlotta fel, de elutasította, hogy a szavazás előtt lemondjon. A 45 éves volt újságírónak jelentős támogatottsága van a hegyi-karabahi vereség ellenére – emlékeztetett az AP amerikai hírügynökség.

A hegyi-karabahi harcokban mintegy hatezren haltak meg. Az orosz közvetítéssel létrejött békeszerződés révén Azerbajdzsán jelentős területekre tart igényt Hegyi-Karabahban és a környező térségekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!