Több ezer fontba került

2021.04.02. 22:00

Felháborodtak a diákok a Greta-szobron

A diákok szerint a koronavírus-járvány közepén nem Greta Thunberg szobrára kellett volna költeni a pénzt, hanem a támogatásra szoruló társaikra.

Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista felszólal az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Justin Lane

Greta Thunbergnek készítettek szobrot a Winchester Egyetemen, amelyet március végén avattak fel.

A művész Chrstine Charlesworth volt, aki Greta mellett két történelmi személyről készített szobrot – elmondása szerint nagyon büszke rá, hogy három ilyen fontos nőt ábrázolhatott – írja a V4NA hírügynökség.

A klímacelebet ábrázoló szobrot az egyetem vezetősége azzal a PC-üzenettel próbálta meg eladni a diákoknak, hogy ez jelképezi az elkötelezettségüket a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság és a klímaváltozás elleni harc iránt.

Az egyetem helyettes kancellárja szerint Greta egy olyan fiatal nő, aki az élete nehézségei ellenére a világ egyik vezető környezetvédelmi aktivista lett. Joy Carter elismerte, hogy a klímaceleb személyisége vitatott, az egyetemen azonban szívesen fogadnak minden kritikát. Egyben azt remélik, hogy a szobor emlékezteti majd az embereket arra, hogy bármit is dob eléjük az élet, meg tudják változtatni a világot jobb irányba.

A diákok azonban már nem voltak olyan jó véleménnyel a szoborról. A Winchesteri Hallgatói Önkormányzat (Winchester Student Union) egyenesen „hiúsági projektként” jellemezte azt.

Elnökük szerint a hallgatók nem támogatják a szobrot, és arra szólította fel az egyetemi vezetőket, hogy helyezzék vissza azt a pénzt, amit elköltöttek rá. A Greta-szobor közel 24 ezer fontba került.

Megan Ball rámutatott, hogy a koronavírus-járvány közepén a diákok többsége online tanul, és nagy szükségük lenne a támogatásra.

Szerinte amennyi pénzt elköltött az intézmény a szoborra, annyit kellene biztosítaniuk a diákokat támogató szolgáltatásokra a campuson.

Az egyetemi helyettes-kancellár azonban azt nyilatkozta erre válaszul, hogy nem a diákoktól vették el a pénzt a szoborra, hanem egy külön alapból származott.

Borítókép: Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista felszólal az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!