Magyar falu program

2021.04.12. 13:50

Indul a kistelepülési boltfejlesztés

Hétfőtől lehet pályázni arra a 48 milliárd forintra, amellyel a kormány támogatja kistelepülési boltok létesítését, fejlesztését a Magyar falu programban – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest, 2021. április 12. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a kistelepülési üzletek támogatásának menetérõl, az egyedi kérelmek benyújtásának határidejérõl a Miniszterelnökségen 2021. április 12-én. E naptól lehet pályázni arra a 48 milliárd forintra, amellyel a kormány támogatja kistelepülési boltok létesítését, fejlesztését a Magyar falu program részekén. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotós: Koszticsák Szilárd

Gyopáros Alpár közlése szerint a keretre azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyek

olyan településen működtetnek, illetve létesítenének üzletet, ahol a lélekszám nem haladja meg a kétezret.

Egy-egy üzlet esetében a vissza nem térítendő támogatás mértéke elérheti a 70 millió forintot, illetve egy több üzletet működtető vállalkozás akár 1,8 millió eurónak megfelelő összeget is elnyerhet – tette hozzá a politikus.

Elmondta:

Magyarországon 2379, kétezernél alacsonyabb lélekszámú település található; közülük 300-ban egyáltalán nem működik üzlet, és a többi is a megmaradásért küzd,

hiszen nehezen veszi fel a versenyt a multikkal. Ebben a helyzetben egyaránt lehet támogatást elnyerni boltok létesítésére és fejlesztésére – fűzte hozzá, jelezve: ingatlanvásárlása maximum 5 millió forint, illetve 50 százalékos támogatás adható.

Boltok korszerűsítésére legfeljebb 50 millió forint, illetve 80 százalékos mértékű támogatást, eszközbeszerzésre pedig maximum 12 millió forint, illetve 75 százalékos mértékű támogatást lehet kapni. Ugyanakkor bértámogatásként a munkáltatói járulékkal megegyező összeg adható öt évre – tette hozzá.

Pályázati feltétel, hogy az igénylőnek öt évre vállalnia kell az üzemeltetés fenntartását,

illetve ösztönözni kívánják az alapvető cikkek árusításán túl egyéb szolgáltatások működtetését is, például vény nélküli gyógyszerek forgalmazását, a postai szolgáltatást, továbbá mezőgazdasági termékek, például takarmány értékesítését – ismertette Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos arról is szólt, hogy a támogatási összeg akár ezer üzlet fejlesztésére, létesítésére is elegendő lehet. Az előzetes igényfelmérés során – folytatta – több mint ezer településről, több mint 1100 üzemeltető jelezte érdeklődését.

A pályázatokat június 11-ig lehet eljuttatni a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül, a nir.bgazrt.hu webcímen elérhető honlapon – közölte a politikus.

Borítókép: Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a kistelepülési üzletek támogatásának menetéről, az egyedi kérelmek benyújtásának határidejéről a Miniszterelnökségen 2021. április 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!