három hónap után

2021.04.09. 12:47

Irán útjára engedte a korábban lefoglalt dél-koreai tartályhajót

Irán három hónap után útjára engedte a korábban lefoglalt dél-koreai tartályhajót, szabadon bocsátva a kapitányt is – jelentette be a szöuli külügyminisztérium pénteken.

„A hajó biztonságban elhagyta a kikötőt” – közölte a tárca.

Az iráni Forradalmi Gárda januárban foglalta le a hajót a Hormuzi-szorosban azzal az indokkal, hogy szennyező anyagok szivárogtak belőle. A 7200 tonna etanolt szállító tankert Bandar-Abbász kikötőjébe irányították, a dél-koreai, indonéz, vietnami, illetve mianmari állampolgárságú legénységét pedig őrizetbe vették. A legénység tagjait a kapitány kivételével februárban szabadon engedték.

A történtek előtt nem sokkal Dél-Koreában mintegy hétmilliárd dollár értékben zároltak iráni bankszámlákat, az iszlám köztársasággal szemben elrendelt amerikai gazdasági szankciók eredményeként.

Teherán leszögezte, hogy a tartályhajót műszaki, és nem politikai okok miatt foglalták le, azonban a szakértők nem zárják ki, hogy a tanker lefoglalása a nyomásgyakorlás egy módja.

A dél-koreai külügyminisztérium nem tett említést közleményében a befagyasztott pénzek feloldására vonatkozó iráni követelésről.

„A kapitány és a matrózok jó egészségben vannak, megerősítést nyert, hogy a hajó és szállítmánya útnak indult” – írták.

A Hormuzi-szoroson a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalon. Washington Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!