Ország-világ

2021.04.12. 11:02

Müller Cecília: mindenki ragadja meg az első lehetőséget az oltás felvételére (videó)

A harmadik hullám sajnos magas szinten tetőzik, és Magyarországon még nem is tetőzött – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg

Forrás: MTI

Fotós: Balogh Zoltán

Magyarország az oltási tervet folyamatosan végrehajtja. Eddig 2 900 383 ember kapta meg az első oltást, és több mint 1 millió 200 ezer személy már a második adag beadásán is túl van – idézte Müller Cecíliát a hirado.hu.

Szinte alig van már az idősek között olyan, aki kérte a védőoltást és még nem kapta meg. Mindig akadnak soron kívüli csoportok, ahogy most a pedagógusok és iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók. Akik ebből a körből még nem jelentkeztek oltásra, azok számára további lehetőséget biztosítanak. A kórházi oltópontokon jelenleg javarészt a Pfizer és a Szputnyik vakcinája érhető el. Kedden az egydózisú Janssen oltóanyagból 28 800 érkezik hazánkba – közölte Müller Cecília.

A Janssen vakcina könnyen kezelhető, elsősorban a honvédelmi oltóbuszokon kívánják eloltani. Ameddig oltóanyag van, addig lehetőség van az oltakozásra – fogalmazott, majd örömét fejezte ki, hogy az oltakozási kedv felmérésről felmérésre növekszik.

A tiszti főorvos azt javasolja az embereknek, hogy az első lehetőséget rögtön ragadják meg az oltás felvételére. Az időseket arra kérte, hogy vigyázzanak azokra a fiatalokra, akik még nem kapták meg az oltást, míg a fiatalokat a regisztrációra biztatta.

A lakosság csaknem harminc százaléka megkapta az első oltását, miközben az európai átlag ennek éppen a fele. Holnap további Pfizer-vakcina érkezik. A fertőzöttek száma mérséklődött, 5077 új fertőzöttet regisztráltak, 1249-en vannak lélegeztetőgépen.

A harmadik hullám sajnos magas szinten tetőzik, és Magyarországon még nem is tetőzött. A brit mutáns miatt sokkal súlyosabban zajlik a betegség, és a terjedési sebesség is nagy. Fontos a szabályok betartása, hiszen sokan szenvednek krónikus betegségben. Vasárnap 299 beteget vesztettünk el – közölte a tiszti főorvos.

Hozzátette, a magas tetőzésre utal, hogy szövődményesen folyhat le a betegség. Ezért a poszt-Covid ambulanciákon kezelik azokat, akiknek a betegség után is még hosszasan kitartanak a tüneteik.

A szennyvizeinkben talált koronavírus-örökítőanyag mennyisége alapján azt mondhatjuk, hogy országosan stagnál a mértéke, de ingadozik. Egyes helyeken csökken, máshol emelkedik – húzta alá.

Müller Cecília azt kérte, hogy azokat a vakcinákat, amelyeket a magyar hatóságok engedélyeztek, fogadják el, hiszen a betegség súlyos lefolyásával szemben védettséget adnak.

Kiss Róbert rendőr alezredes a legfrissebb rendőrségi intézkedéseket ismertette:

 • Hétvégén 2009 személy ellen a maszkviselési szabályok megszegése miatt intézkedtek: 1972 személy ellen közterületen, 32 személy ellen tömegközlekedési eszközön, 2 személy ellen kereskedelmi üzletben.
 • Vendéglátóegységet két esetben zártak be: egyet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egyet pedig Zalaegerszegen.
 • Szombat éjjel két helyszínen intézkedtek a rendőrök csendháborításról szóló bejelentés kapcsán. Mindkét esetben hatósági eljárás indult az összejövetelek szervezői ellen.
 • A hétvégén a korridorokon 180 esetben intézkedtek a rendőrök.
 • 14 175 hatósági házi karantént rendeltek el.
 • Magyarország határátkelőhelyein jól lehet közlekedni, kisebb várakozási idővel szükséges számolni.

  A közvetítést itt nézheti vissza:

  Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. június 17-én

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!