feszültség növekedése fenyeget

2021.04.16. 20:55

Olaszország megkezdi csapatai kivonását Afganisztánból

A következő napokban megkezdődik a Kabulban és Herat térségében szolgáló, több mint nyolcszáz fős olasz kontingens kivonása Afganisztánból – jelentette be Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter pénteken.

A védelmi tárca vezetője adatai szerint 895 olasz katona hagyja el Afganisztánt. A kontingens 2001 óta volt jelen az ázsiai országban.

Lorenzo Guerini köszönetet mondott a fegyveres erőknek, és

megemlékezett az Afganisztánban meghalt ötvennégy olasz katonáról is.

Hangoztatta, hogy több mint hatezer olasz katona szolgál harminchat nemzetközi misszióban a világ huszonnégy országában. Sajtóértesülések szerint az Afganisztánból távozó kontingens tagjait más nemzetközi missziókba irányíthatják át, elsősorban Irakba és Afrikába.

Olaszország az iraki nemzetközi békefenntartó erők vezetésére pályázik, az amerikaikat váltva jövőre.

Jelenleg olasz parancsnoksága van a Libanonban és Koszovóban szolgálatot teljesítő nemzetközi misszióknak.

Az amerikai elnök, John Biden, majd a NATO több tagja is bejelentette, hogy szeptember 11-ig, az Egyesült Államok ellen 2001-ben elkövetett terrortámadások huszadik évfordulójára, kivonja csapatait Afganisztánból.

Az amerikai csapatok távozása a polgárháború visszatéréséhez vezethet

– nyilatkozta a Kabulban szolgáló Giovanni Scalese barnabita szerzetes, az afganisztáni katolikus önálló misszió vezetője a Fides egyházi hírügynökségnek pénteken. Scalese atya úgy vélte, a táliboknak már nincs elég erejük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet restaurálásához, de szerinte „nem tudják eltörölni az utóbbi években megszerzett szabadságjogokat, amelyekből főleg a fiatalok és a nők nem engednek”. Ugyanakkor hozzátette, hogy

a nemzetközi katonai jelenlét megszűnése politikai és társadalmi feszültséget robbanthat ki,

amelyet szerinte az afgán kormány nem lesz képes visszaszorítani. Scalese atya megjegyezte, hogy

mindez tovább nehezítheti a keresztények helyzetét Afganisztánban.

Ezek is érdekelhetik