Járvány

2021.05.05. 19:10

Cselekvési tervet fogadott el a migránsok jogainak fokozott védelmére az Európa Tanács

A menedékkérőknek fokozott kihívásokkal kell szembenézniük az immár több mint egy éve tartó koronavírus-járvány miatt, különösen az egészségügyi ellátáshoz és az oltásokhoz való hozzáférés terén.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága cselekvési tervet fogadott el a koronavírus-járvány miatt kiszolgáltatottabbá vált menekültek, illetve migránsok jogainak fokozott védelmére – közölte Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló Európai Tanács főtitkára szerdán.

Marija Pejcinovic Buric kiemelte: a menedékkérőknek fokozott kihívásokkal kell szembenézniük az immár több mint egy éve tartó koronavírus-járvány miatt, különösen az egészségügyi ellátáshoz és az oltásokhoz való hozzáférés terén.

Elmondta, a 2021-2025 időszakra vonatkozó cselekvési terv a meglévő tapasztalatokra alapozva erősíteni fogja a tagállamok migrációs és menekültügyi hatóságai közötti együttműködést, és kiszélesíti a szükséges fellépések lehetőségét a feltárt hiányosságok kezelésére.

A főtitkár emlékeztetett azokra a különleges védelmet biztosító kötelezettségekre, amelyeket a tagállamoknak a kiszolgáltatottak számára kell nyújtaniuk a menekültüggyel összefüggésében.

Tájékoztatása szerint a cselekvési terv célzott intézkedéseket tartalmaz annak érdekében, hogy az Európa Tanács tagállamai javítani tudják eljárásaikat a védelemhez, a szükséges információkhoz, a jogsegélyhez és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása terén.

Elősegíti továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú menekültek támogatását az oktatáshoz való hozzáférés és a pszichológiai tanácsadás területén, illetve segíteni kívánja a társadalomba való beilleszkedést is – hangsúlyozta az Európa Tanács főtitkára.

Ezek is érdekelhetik