rakétaháború

2021.05.24. 15:09

Egyiptom humanitárius segélyt küldött a Gázai övezetbe

Egyiptom háromezer tonna humanitárius segélyt küldött az izraeli légicsapások sújtotta Gázai övezetbe – közölte vasárnap a Szada al-Balad nevű egyiptomi hírportál.

A lap értesülései szerint a nap folyamán mintegy 130 teherautó érkezett a rafahi határátkelőhöz. A mintegy 150 millió egyiptomi font (2,7 milliárd forint) értékű segélyt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök utasítására állították össze.

Az élelmiszert, gyógyszereket és építőanyagokat egyiptomi vállalatok gyűjtötték össze a Tahja Maszr nevű helyi humanitárius szervezet égisze alatt, amely korábban számlát nyitott a Gázai övezetnek szánt adományok számára.

Május 21-re virradóra tűzszünet lépett életbe Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász radikális palesztin szervezet között, tizenegy napon át tartó rakétaháborút követően.

A konfliktus szereplői között Egyiptom közvetít tartós fegyvernyugvásra törekedve.

Rakétaháború

A palesztin szélsőséges szervezetek mintegy négyezer rakétát lőttek ki a zsidó állam területére, amire Izrael légicsapásokkal válaszolt, több száz gázai célpontot támadva.

A palesztin övezetben mintegy 1800 lakóépület semmisült meg, további 16 800 különböző fokú károkat szenvedett. Gáza városának központjában öt lakótömböt tettek a földdel egyenlővé. Az övezetben emellett 74 kormányzati épület semmisült meg. A lakóházak és az infrastruktúra helyreállítása becslések szerint 350 millió dollárt fog felemészteni.

A kölcsönös vérontásban a Gázai övezet mintegy 250 lakója és 13 izraeli vesztette életét. A bombázásban továbbá kétezer palesztin sebesült meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!