Ország-világ

2021.05.11. 06:51

Hatalmas összeget juttat a kormány az egészségügynek

Jelentősen emelkedik jövőre az egészségügy költségvetése. A keret tartalmazza a bérrendezés fedezetét is és fejlesztésekre is bőven jut forrás. A járvány rámutatott arra, hogy az egészségügyi eszközök kulcsfontosságúak, ezek gyártásában Magyarország önellátásra törekszik.

Nyíregyháza, 2021. április 3. Ápolók Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Atiila

A jövő évi költségvetés tervezete szerint 2022-ben 2884 milliárd forint jut az egészségügyre. Ez 769 milliárd forinttal több, mint az idei összeg. Ha egészen 2010-ig visszapillantunk, akkor a különbség 1689 milliárd forint. A 2022-es büdzsé tartalmazza a béremelés fedezetét is – írja a Magyar Nemzet.

A megkezdett bérrendezésnek köszönhetően az orvosi fizetések két év alatt átlagosan két és félszeresére nőnek. Az egészségügyi szakdolgozók fizetése is emelkedik, 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt kapott kézhez.

A 2021-ben indult egészségügyi béremelési programokra jövőre csaknem 460 milliárd forintot fordít az állam.

A költségvetés számol egészségipari beruházásokkal is. A koronavírus rámutatott, hogy fel kell készülni a világjárványok kirobbanására. Ezért azokat a nagy betegszám ellátására alkalmas intézményeket, ahol pandémia idején is ellátják a legsúlyosabb állapotú betegeket, illetve kezelik a fertőzésgyanús, egyéb sürgősségi beavatkozást igénylő eseteket, tovább erősítik. Ennek érdekében fejlesztik a centrumkórházakat és az infektológiai ellátóhelyeket, valamint ki kell alakítani speciális igényeknek megfelelő járványkórházakat. Az ország minden területét érintik a korszerűsítések, amelyekbe éppúgy beletartoznak az eszközbeszerzések, mint az új mentőállomások építése, illetve a meglévők felújítása.

Az egészségipari fejlesztések és a kutatások szerepe egyaránt felértékelődött a koronavírus megjelenésével. Az Egészségipari támogatási program ötvenmilliárd forintos költségvetéssel a hazai vállalkozások fejlődését segíti. A cél az, hogy az egészségügyi eszközök gyártásában önellátók legyünk. A Pénzügyminisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján már korábban meghatározta azokat az egészségügyi termékköröket, amelyek rendelkezésre állása stratégiai fontosságú. A tárca 2020 augusztusában hirdette meg a támogatási program első körét ötvenmilliárd forintos kerettel. Egy hét alatt több mint negyven cég nyújtott be támogatási igényt mintegy hatvanmil­liárd forint összegben, bő hetvenmilliárd forint összértékű projekt megvalósítására.

A legtöbb pályázat maszk-, fertőtlenítő-, illetve alapanyaggyártásra szóló fejlesztési tervet tartalmazott. Emellett többek között pályáztak röntgen- és lélegeztetőgépek, valamint gyógyszerek gyártására is

– olvasható a konvergenciaprogramban.

A kezdeményezés egyébként nemcsak a végtermékgyártást karolta fel, hanem a horizontális értéklánc egészét. Ez azt jelenti, hogy az alapanyag-, alkatrész- és csomagolásgyártásra érkezett támogatási igényeket is elfogadták. Az első körben harminc cég pályázata nyert, amelyek 41,4 milliárd forint összértékű beruházáshoz kaptak 33,3 milliárd forint költségvetési forrást.

A jelentős érdeklődés miatt a kormány megemelte a keretösszeget. A Pénzügyminisztérium így 2020 novemberében, majd 2021 januárjában is újranyitotta a pályázás lehetőségét. A második és harmadik körben további 32 vállalkozás nyert összesen mintegy 35 milliárd forint támogatást 45 milliárd forintot meghaladó beruházás megvalósításához. Ezzel az Egészségipari támogatási program 68 milliárd forintos költségvetési keretéből csaknem kilencvenmilliárd forint összértékű termelő beruházást segített elő az állam.

A kormány felhívta a figyelmet arra, hogy a kapacitások gyors felépítése kulcsfontosságú. A pályázatok első köréből tíz projektet már át is adtak.

Ezzel olyan kiemelten fontos gyártókapacitások álltak az egészségügy, egyúttal az ország ellátásbiztonságának szolgálatába, amelyek többek között képesek automata fertőtlenítők, hazai fejlesztésű légtisztító berendezések, maszkok, gumikesztyűk, továbbá oltáshoz használt orvosi eszközök előállítására.

Borítókép: Ápolók Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!