Ország-világ

2021.05.13. 16:53

Karácsony nyelvvizsga-botránya lehet a baloldal veszte (videó)

Deák Dániel elemző szerint a bukással párhuzamosan tovább erősödött a Fidesz, amit még a baloldali közvélemény-kutatások is alátámasztanak.

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene elnevezésû civil szervezet nõnapi rendezvényén a fõvárosi Hõsök terén 2020. március 8-án.

Forrás: MTI

Fotós: Mónus Márton

Az elmúlt napokban szinte az összes magyarországi közvélemény-kutató cég a Fidesz–KDNP erősödését és a baloldal gyengülését mérte annak ellenére, hogy az ország komoly krízisidőszakot élt át az utóbbi hónapokban – hangsúlyozta Deák Dániel a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">legújabb videóelemzésében.

A Magyar Nemzet cikke szerint XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a baloldal most az előválasztástól vár csodát, azt remélik, hogy ezzel a kampánytechnikai eszközzel tudják majd felrázni a szimpatizánsaikat. Megjegyezte: azonban mivel egyre egyértelműbb, hogy az előválasztás csupán egy kampányeszköz és azon a választóknak nincsen valódi döntési lehetősége, ez a mozgósítási próbálkozás is kudarcba fulladhat a baloldal részéről. Tovább rontja a helyzetet, hogy Karácsony Gergely – akiről már eldöntötték, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz – komoly botrányba keveredett, miután számos kérdés merült fel a hiányzó nyelvvizsgája, így a diplomája és az oktatói tevékenysége kapcsán – jegyezte meg.

Szerdán Karácsony Gergely korábbi munkahelye, a Medián közölte a legfrissebb felmérését, amiből kiderült, hogy a Fidesz–KDNP februárhoz képest áprilisban növelte a táborát és ha most vasárnap lenne egy parlamenti választás, akkor azt a kormánypártok nyernék meg – emelte ki Deák Dániel legújabb videóelemzésében.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette:

ez jól beleillik abba a trendbe, amit az elmúlt napokban közölt felmérések mutattak, hiszen az összes magyarországi közvélemény-kutató cég felmérése a Fidesz erősödését és többségük a baloldal gyengülését jelzik.

Mindez komoly politikai siker a kormánypártok részéről, hiszen az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány harmadik hullámának következtében súlyos válsághelyzetet élt át az ország, aminek hatására a legtöbb európai ország kormányának népszerűsége csökkent vagy jó esetben stagnált – emelte ki az elemző.

Elmondta, az adatok azt jelzik tehát, hogy a baloldal nem tudott politikai szempontból profitálni a krízishelyzetből, így most már csak az előválasztástól remélhetik azt, hogy javul a társadalmi megítélésük.

Deák Dániel az előválasztással kapcsolatban megjegyezte: az azzal kapcsolatos remények ugyanakkor túlzóak, hiszen egyre egyértelműbb, hogy az előválasztáson nincsen valódi döntési lehetősége a szavazóknak, mivel a baloldali pártok vezetői már megállapodtak a legtöbb egyéni körzetről, illetve arról is, hogy Karácsony Gergely lesz majd a közös miniszterelnök-jelölt.

Ez mindenképpen azt eredményezheti, hogy a várt mozgósító hatás elmarad az előválasztás során és a bizonytalan szavazókat sem lehet majd azzal bevonzani az ellenzéki szavazótáborba.

Szintén komoly probléma számukra, hogy a baloldali pártok ismét önmagukkal vannak elfoglalva, hiszen a kommunikációjuknak a legnagyobb részét az előválasztással kapcsolatos tárgyalások és bejelentések teszik ki – emelte ki az elemző. Hozzátette: mindeközben a kormányoldal olyan kérdésekkel van elfoglalva, ami valójában érdekli és érinti az embereket, így például a járvány elleni küzdelemmel és a gazdaság újraindításával. Ennek a következménye az, hogy egyetlen fő napirendi pont sem köthető az ellenzékhez, mindegyik fontos ügyben csak reflektálnak és nem folytatnak proaktív kommunikációt – jegyezte meg.

Ugyancsak rontja a baloldal helyzetét, hogy a kiszemelt miniszterelnök-jelöltjük egyre mélyülő botránysorozatba keveredik

– emelte ki Deák Dániel.

Mint mondta, Karácsony Gergely The Economistnak adott múlt pénteki interjúja egy olyan lavinát indított el, ami könnyen elsöpörheti őt, hiszen miután Orbán Viktor sértegetése a visszájára sült el, ma már mindenki a hiányos nyelvtudásáról beszél, ráadásul a nyelvvizsgájával, a diplomájával és az oktatói tevékenységével is számtalan tisztázatlan kérdés merült fel.

Így például nem tudni, hogy hogyan szerzett Karácsony Gergely diplomát nyelvvizsga nélkül, miként tudott PhD-hallgató lenni és hogyan tudott adjunktusként dolgozni, miközben ahhoz is elvárás a nyelvvizsga megléte

– részletezte Deák Dániel.

Hozzátette: Karácsony Gergely megítélését jelentősen ronthatja, hogy nem tud angolul sem, hiszen a választók elvárják, hogy egy olyan ember képviselje az országot nemzetközi szinten, aki képes idegen nyelven is tárgyalásokat folytatni.

Borítóképünkön Karácsony Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!