rendkívüli időjárás

2021.05.19. 09:45

Még keresik az India nyugati partjainál elsüllyedt hajó több tucat utasát

A Tauktae ciklon miatt elsüllyedt hajó utasai közül eddig 183 embert mentettek ki a vízből.

Szerdán is folytatódott a keresés a nyugat-indiai Mumbai partjainál a Tauktae ciklon miatt elsüllyedt hajó 78 eltűnt utasa után – jelentette be az indiai haditengerészet, hozzátéve, hogy eddig 183 embert mentettek ki a vízből.

A tájékoztatás szerint az akcióban több helikopter és három hajó is részt vesz.

A ciklon miatt egy másik hajó elsodródott a partoktól, ennek fedélzetéről helikopterek segítségével 35 embert mentettek ki.

A bajba került hajók tulajdonosa az indiai állami olaj- és földgáztársaság, amely a legnagyobb olajkitermelő cég az országban.

A Tauktae hétfő este csapott le az ország nyugati részén lévő Gudzsarát államra, miután végigsöpört Kerala, Goa, Karnataka és Mahárástra part menti szakaszain. Az indiai meteorológiai szolgálat (IMD) korábban arra figyelmeztetett, hogy ez az elmúlt több mint két évtized legerősebb ciklonja.

A helyenként óránkénti 200-210 kilométeres szél és a heves esőzések miatt már több száz embert telepítettek ki, az érintett part menti szakaszon a tengerszint mintegy három méterrel megnőtt.

Bár a ciklon a kedden gyengült, a meteorológusok további heves esőzéseket jeleztek előre Mahárástra és Gudzsarát államban.

A viharokban legalább 25-en meghaltak Gudzsarát és Mahárástra államban, több tízezer ház pedig megrongálódott, valamint károk keletkeztek a vezetékekben is.

A Tauktae miatt a szomszédos Nepál felszólította a hegymászókat, ereszkedjenek lejjebb, mert a ciklon miatt várhatóan romlanak az időjárási körülmények a hegycsúcsoknál.

Egy hat évvel ezelőtt Indiára lecsapó ciklon erős viharokat és lavinát okozott Nepálban, ahol a világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc található, egyebek között a legmagasabb is, a Mount Everest. A tragédiában akkor 43-an haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!