Média

2021.05.19. 06:00

Sajtómunkások százai tüntettek Bangladesben

Sajtómunkások százai tüntettek Bangladesben kedden egy oknyomozó újságíró őrizetbe vétele miatt.

Megmozdulások voltak a fővárosban, Dakkában és más nagyvárosokban is. A tüntetők az újságíró haladéktalan szabadon engedését és az ellene felhozott vádak ejtését követelték.

Rozina Iszlam, a Prothom Alo befolyásos bangladesi napilap vezető riporterét bizalmas információk ellopásával vádolják az egészségügyi minisztériumtól – közölte Ehszanul Hakk, az újságíró védője. Hakk szerint a tényfeltáró írásairól ismert Iszlamot hétfőn este vették őrizetbe a minisztériumban, ahol több mint öt órán át tartották fogva.

Szabina Parvin azt állította, hogy testvérét ez idő alatt „fizikailag és mentálisan” is bántalmazták a tisztségviselők a minisztériumban, ahová szakmai okok miatt ment. Mint mondta, az ottani illetékesek megfenyegették és ütlegelték testvérét, majd átkutatták kézitáskáját és elkobozták telefonjait.

Harún-ar-Rasíd rendőrségi szóvivő szerint az újságíró ellen a gyarmati időből származó, 1923 évi hivatali titkokról szóló törvény rendelkezései alapján vették őrizetbe, mert bizalmas iratokat lopott, illetve dokumentumokat fényképezett le. Elmarasztalása esetén 14 év börtönnel sújthatják.

„A bangladesi rendőrségnek és a hatóságoknak figyelembe kell venniük, hogy Rozina Iszlam újságíró, aki a köz érdekében dolgozik és haladéktalanul ejteniük kell az ellene felhozott vádat szabadon engedve őt” – közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!