Ország-világ

2021.06.04. 22:49

Balog Zoltán: a levágott tagok élnek, mert élni akarnak

A magyar fájdalom életösztönünk riadója, a magyar bánat nem lemondó – hangoztatta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pénteken, a nemzeti összetartozás napján a budapesti Nemzeti Színházban mondott beszédében. A rendezvényen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Budapest, 2021. június 4. Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke beszédet mond a nemzeti összetartozás napján a Nemzeti Színház Tizenhárom almafa címû díszelõadása elõtt 2021. június 4-én. A darab trianoni utótörténet Wass Albert mûvei, valamint korabeli dokumentumszövegek alapján. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

– Minket az Úristen stratégiai jelentőséggel vert meg. Mert teljesen egyedül a világ népeinek nagy családjában a világ legnagyobb ütközőpontján kell megmaradnunk. De ha megtérünk és áldás leszünk, akkor a világot megajándékozzuk egy olyan kegyelmi kincstárral, amely a mi népünknek és nemzetünknek adatik a teremtés, a gondviselés és újjáteremtés rendjében – fogalmazott a református püspök a díszelőadás felvezetéseként.

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én az 1920-as trianoni békeszerződés aláírására emlékezünk, ezt 2010-ben iktatta törvénybe az Országgyűlés.

Balog Zoltán beszédében úgy fogalmazott:

„a tét az, hogy tisztán tudjuk felismerni közös életünk küldetését”.

Magyar feltámadás akkor van, „ha készek és képesek vagyunk” a keresztény hit és kultúra alaptörténését Krisztus feltámadásán megmérni – hangsúlyozta.

– A mi magyar nagypéntekünk, a mi magyar Golgotánk és Kálváriánk Krisztus áldozata nélkül nem lesz az önmagunk feletti győzelem napja és velünk maradó állapota, megváltásunk záloga – jelentette ki a zsinat lelkészi elnöke.

Balog Zoltán azt mondta, mi, magyarok büszkék lehetünk magunkra, de előbb

hálásak legyünk azért, hogy adatott és adatik újra és újra hit, remény és szeretet közöttünk.

A nemzeti összetartozás napján a Nemzeti Színházban a Tizenhárom almafa című színdarabot adták elő; a trianoni utótörténet Wass Albert művei, valamint korabeli dokumentumszövegek alapján született.

Borítókép: Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke beszédet mond a nemzeti összetartozás napján a Nemzeti Színházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!