hajtóvadászat

2021.06.21. 19:59

Belgiumban megtalálták a több hete keresett katonatiszt holttestét

Öthetes kutatás után vasárnap megtalálták Jürgen Conings katona holttestét, aki májusban eltűnt, miután megfenyegette a belga járványvédekezést vezető belga virológust. A hatóságok szerint Conings öngyilkosságot követhetett el – közölte a belga sajtó vasárnap.

A különleges katonai kiképzést kapott férfi megtalálására május 17-én indult hajóvadászat Belgiumban. Conings aznap ugyanis több fegyvert tulajdonított el egy laktanya fegyverraktárából, előzőleg pedig megfenyegette az ország legismertebb virológusát, a belga járványvédekezést vezető Marc van Ranstot.

Conings holttestére az ország észak-keleti felében található Dilserbos melletti erdőben talált rá egy vadász vasárnap reggel. A halott mellett lőfegyvert, baltát, zsebkést és lőszert talált. A belga sajtó szerint a kiérkezett hatóságok megerősítették a halott személyazonosságát, valamint megállapították, hogy halálát a fejet ért lőtt seb okozta.

Az öngyilkosság elkövetését további vizsgálatoknak kell igazolniuk.

Az Irakot és Afganisztánt is megjárt Conings hátrahagyott levelei és üzenetei alapján a hatóságok korábban arra a következtetésre jutottak, hogy a virológus mellett tucatnyian, köztük jogászok és ügyvédek is a célpontjai lehetnek. Van Ranstot és családját ismeretlen helyre költöztették, mások lakása előtt állandó rendőri jelenlétet rendeltek el.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) javaslatára az ország észak-keleti, Limburg nevű tartományának egyes területein a terrorfenyegetettség szintjét a négyfokozatú skálán a hármas fokozatra emelték május végén, a tartományban

több mecset is megerősített katonai védelemben részesült,

amit Conings szélsőjobboldali nézeteivel indokoltak.

Belgiumban Conings-ot támogatók Facebook-csoportot hoztak létre, és több alkalommal rokonszenvtüntetést szerveztek a gyakran Robin Hoodnak nevezett, az „árulók és zsarnokok meggyilkolását” ígérő szökött katona támogatására.

A belga sajtó vasárnapi beszámolója szerint Conings rokonai lehetetlennek nevezték, hogy a katona öngyilkos lett volna és további vizsgálatot követeltek. Marc van Ranst részvétét fejezte ki a katona családjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!