Járvány

2021.06.05. 07:20

Brazíliában engedélyezték a Szputnyik V importját és korlátozott alkalmazását

A hatóság kizárólag az egészséges felnőttek esetében engedélyezte az orosz vakcina alkalmazását, krónikus betegségben szenvedők és várandós nők nem kaphatják meg.

A brazil egészségügyi felügyelet (Anvisa) jóváhagyta pénteken a koronavírus elleni Szputnyik V orosz fejlesztésű vakcina importját és korlátozott alkalmazását az országban.

Az Anvisa vezető testülete a Youtube videomegosztó portálon is közvetített hétórás vita után négy igennel és egy ellenszavazattal engedélyezte a Szputnyik V feltételes alkalmazását, illetve ugyancsak feltételekkel hagyta jóvá hagyta a Bharat Biotech indiai gyógyszergyártó által kifejlesztett Covaxin oltás használatát.

A hatóság kizárólag az egészséges felnőttek esetében engedélyezte az orosz vakcina alkalmazását, krónikus betegségben szenvedők és várandós nők nem kaphatják meg. Csak olyan vállalatok által gyártott oltás importálható, amelyeket előzőleg megvizsgáltak az illetékes a brazil hatóságok. Az importengedélyt hat brazil állam kapta meg, és annyi Szputnyik V vakcinát szerezhetnek be, amennyi csupán a lakosság egy százalékának a beoltásához elegendő.

Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinák menedzseléséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője a Twitteren jelezte, hogy az oltóanyag júliusban érkezik meg a latin-amerikai országba. Brazília a hatvanhetedik ország a világon, ahol engedélyezték a Szputnyik V-t, és az engedélyező országok számát illetően ez a vakcina a második a világon – tette hozzá.

Az Anvisa április végén még egyhangúlag, a brazil kormányzók kérése ellenére elutasította a Szputnyik V importját és alkalmazását az oltás biztonságosságára, minőségére és hatékonyságára vonatkozó adatok hiányára hivatkozva. A hatóság azt állította, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő.

Miután az Anvisa elismerte, hogy nem is tesztelte a vakcinát, az oltás orosz fejlesztői azzal fenyegetőztek, hogy rágalmazási pert indítanak ellene hamis és pontatlan információ tudatos terjesztése miatt. Azzal vádolták a brazil egészségügyi hatóságot hogy meghajlik az Egyesült Államok nyomása alatt.

Az orosz fél végül május közepén továbbította az Anvisa-nak a dokumentációt a hiányolt adatokkal.

A Gamaleja Intézet és az RFPI akkoriban 38 millió beoltott részvételével lefolytatott vizsgálatra hivatkozva közölte, hogy a Szputnyik V hatékonysága a koronavírus okozta COVID-19 betegség ellen 97,6 százalékos.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a 211 milliós Brazíliában a járvány kezdete óta közel 16,8 millió ember kapta el a koronavírust. Az ország a világon a harmadik az Egyesült Államok és India után a fertőzöttek számát illetően. A vírus okozta halálesetek számában pedig csak az Egyesül Államok előzi meg: eddig több mint 470 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Brazíliában eddig a 47,6 millió ember – a lakosság 22,6 százaléka – kapta meg az oltás első adagját, és 22,7 millió (10,8 százalék) a másodikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!