Ország-világ

2021.06.01. 11:46

Kónya Imre: jogellenesen semmisítené meg a kétharmados törvényeket a baloldal

Kónya Imre, az MDF volt belügyminisztere szerint a baloldal jogi csűrés-csavarással szeretné megsemmisíteni a kétharmados törvényeket.

A baloldali összefogás választási győzelmének célja az új rendszerváltás, melynek megvalósításában elfogadhatónak tartják, hogy az Országgyűlés egyszerű szótöbbséggel megsemmisítsen kétharmados törvényeket – írta Kónya Imre volt MDF-es politikus és miniszter a Mandiner.hu-n megjelent cikkében kedden, amit Magyar Nemzet szemlézett.

Kónya Imre az SZDSZ-alapító Kis Jánosnak a HVG-n megjelent cikkét vette górcső alá, amelyben a balliberális politikus a baloldali összefogás 2022-es győzelme esetén egy új rendszerváltást vizionál, annak megvalósítását azonban törvénytelen módon képzeli el. „A szerző a volt alkotmánybíró, Vörös Imre érvelésére hivatkozva azt állítja, hogy a baloldali összefogás választási győzelme esetén kétharmados többség nélkül is megsemmisíthető lesz a Fidesz-KDNP által alkotott alaptörvény és a többi kétharmados felhatalmazást igénylő sarkalatos törvények, mivel azok a közhatalom kisajátítását szolgálták és önkényuralmi rendszert hoztak létre” – mutat rá Kónya a baloldali publicista gondolatmenetére.

Leszögezi: ha valamely törvény a közhatalom kisajátítására irányul, vagyis alkotmányellenes, azt az Alkotmánybíróságnak van joga megállapítani. – Ehhez képest Vörös Imre szerint a baloldali összefogás győzelme esetén ezt a kormánytöbbség állapítja meg, ráadásul egyszerű szótöbbséggel.

Kónya Imre
Fotó: Kovács Attila / MTI

A volt MDF-es honatya arra is felhívta a figyelmet, hogy a baloldali gondolkodók ismét megtalálták a hitleri párhuzamot az Orbán-kormány alkotmányozása kapcsán, azonban kiemeli, hogy a hitleri felhatalmazási törvény a kormányra testált alkotmányozási jogköröket, míg az Orbán-kormány törvényes választások útján kapott kétharmados felhatalmazást és alkotta meg az új alaptörvényt és a többi kétharmados törvényt.

Megjegyzi: Kis János és Vörös Imre szándéka, hogy alkotmányozási jogköröket adjanak a törvényes felhatalmazással nem bíró kormánynak, sokkal inkább hasonlítható a hitleri logikához.

„Szomorú, hogy bő három évtizeddel ezután a rendszerváltás során elévülhetetlen érdemeket szerző Kis János jogi csűrés-csavarással próbálja megindokolni, hogy a választásokon reményei szerint győztes koalíciónak miért is szabad, sőt szükséges megszegnie a törvényt” – emlékeztet Kónya Imre, aki szerint '89-ben az akkori törvényeket betartva jött létre a rendszerváltás és nem volt szükség annak megkerülésére.

Ahogy azt korábban a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász is elmondta:

jogilag és erkölcsileg egyaránt aggasztó, hogy Kis az írásában nyíltan a hatályos jogszabályok megsértésére buzdít,

azt pedig a szerző is elismeri, hogy a balliberális konglomerátumnak nincs érdemi esélye az alaptörvény, illetve a minősített többséget igénylő jogszabályok módosításához szükséges parlamenti többség megszerzésére.

Az egyszerű többséggel történő alkotmányozás, valamint közjogi tisztviselők leváltásával kapcsolatban a Századvég munkatársa kiemelte: a baloldal ezen vágyálma ellentétes a jogbiztonság, a bizalomvédelem, a törvényesség, a hatalommegosztás és a demokrácia alapvető értékeivel. Utóbbi kívánalom nem több, mint színtiszta kommunista logika.

„Azt láthatjuk tehát, hogy az önmagukat demokratikusnak nevező balliberális politikusok és szakértők permanensen a nyilvánosság előtt tervezgetik azt, hogy miként rúgnák fel a jogállam és a demokrácia alapvető szabályait, amire már választási kampányt építettek fel”

– szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!