Ország-világ

2021.06.01. 20:05

Meghallgatták a rátermett katonát, akit a Honvédség élére szánnak

A honvédelmi miniszter kiváló katonának nevezte a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romuluszt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kedd délutáni ülésén.

Székesfehérvár, 2021. május 31. Ruszin-Szendi Romulusz vezérõrnagy a honvédség rendkívüli állománygyûlésén a székesfehérvári Alba Regia laktanyában 2021. május 31-én. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter az állománygyûlésén bejelentette: Ruszin-Szendi Romulusz vezérõrnagyot javasolta a Magyar Honvédség parancsnokának. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Benkő Tibor elmondta: „A vezérőrnagynak kiváló katonai tapasztalatai vannak Magyarországon és külföldön.” Az Áder János köztársasági elnök által frissen vezérőrnaggyá kinevezett tábornok több nemzetközi, NATO misszióban és küldetésben is részt vett – írja a Magyar Nemzet.

A miniszter hozzátette, hogy az utóbbi időben a Honvédelmi Minisztériumban a katonai életpálya, az oktatás, a képzés, a kadét rendszer, az önkéntes tartalékos rendszer, a hazafias és honvédelmi nevelés voltak a fő területei.

Ruszin-Szendi Romulusz eredményesen hajtotta végre a feladatait,

ezért támogatja őt a parancsnoki kinevezésben.

Az előzményekkel kapcsolatban Benkő Tibor újra megerősítette, Korom Ferenc május 20-án saját maga kezdeményezte a felmentését a parancsnoki beosztásból. Áder János köztársasági elnök június elsejei hatállyal ezt engedélyezte. A miniszter ezzel egyidejűleg kezdeményezte Ruszin-Szendi Romulusz helyettes államtitkári felmentését, mert úgy látta, ő lehet alkalmas a Magyar Honvédség parancsnoki feladatainak ellátására.

A térség meghatározó és ütőképes haderejének további építését, ennek folytatását

nevezte fő feladatának a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romulusz a kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

A vezérőrnagy egyebek mellett fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének folytatását, a „kiberképesség” fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását oly módon, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség. Azt is elmondta:

célja – amennyire lehet – a harcoló állomány létszámának növelése,

továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.

Ruszin-Szendi Romulusz kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsnok-helyettes is. Közölte: Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. Hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnok-helyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokságának vezetője.

Borítókép: Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy a Honvédség rendkívüli állománygyűlésén Székesfehérváron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!