légikatasztrófa

2021.07.06. 14:07

Megtalálták az eltűnt orosz utasszállító repülőgép roncsait

Megtalálták az orosz távol-keleti Kamcsatka-félszigeten eltűnt AN-26-os típusú utasszállító gép roncsait a palanai légikikötőtől 3,8 kilométerre, a tengerben, és senki nem élte túl a balesetet – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Abidjan, 2017. október 14. Viharban lezuhant Antonov An-26 típusú teherszállító repülõgép roncsa az Atlanti-óceán partján, az elefántcsontparti Abidjan közelében 2017. október 14-én. Az Abidjanból útnak indult repülõgép tíz utasa közül négy moldovai állampolgár életét vesztette, a többi hat személy sérüléseket szenvedett. (MTI/EPA/Legnan Koula)

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Legnan Koula

A mentők a helyszínre tartanak – tette hozzá a tárca. A tájékoztatás szerint a sötétség beállta és a dagály kezdete nehezíti majd a kutatást és a mentést.

A gép fedélzetén 22 utassal és hattagú személyzettel, a régió fővárosából, Petropavlovszk-Kamcsatszkijból a félsziget északi részén 670 kilométerre fekvő Palana településre tartott. Az Ohotszki-tengerbe zuhant azt követően, hogy egy sziklának ütközött – mondta egy neve elhallgatását kérő forrás.

A baleset körülményeit már hozzávetőlegesen megállapították.

A repülőgép nehéz időjárási körülmények és rossz látási viszonyok között készült a leszálláshoz. Az első landolási kísérlet nem sikerült, a második rárepülés közben pedig nekicsapódott egy sziklának. Azon nyomban összetört, darabjai a tengerbe zuhantak – közölték a mentők.

Az egyik feltételezés szerint a baleset oka a pilóta hibája lehetett a rossz látási viszonyok miatt. A személyzet előzőleg nem számolt be semmilyen meghibásodásról.

Értesülések szerint a gép utasai között volt egy építőipari vállalat helyi egységének vezérigazgatója. Korábban Tigil körzet hatóságai azt mondták a közszolgálati hírügynökségnek, hogy főként Palana lakosai voltak az eltűnt gép fedélzetén, mások között a település polgármestere, valamint a helyi közigazgatás három vezető beosztású tisztviselője.

A gépnek útja során végig a szárazföld fölött kellett repülnie, csak Palana előtt kellett kitérőt tennie a tenger fölé, hogy rá tudjon fordulni a leszállópályára. Ez az AN-26-os 1982-ben állt forgalomba. Repülési engedélyt idén augusztus 30-áig kapott – derült ki elérhető információs forrásokból.

Borítókép: Egy szerencsételül járt An-26-os repülőgép roncsai / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!