Japán

2021.07.04. 20:14

Újabb földcsuszamlások veszélyeztetik az eltűntek után kutatókat

Újabb földcsuszamlások veszélye közben folyt tovább a kutatás vasárnap az előző napi katasztrófában eltűnt húsz ember után Japánban.

A Tokiótól délnyugatra, Sizuoka prefektúra Atami városában történt földcsuszamlás után mintegy 130 olyan lakóház van, amelyet részben vagy teljesen betemetett a több napos heves esők okozta sárlavina.

Hat embert sikerült kimenteni a sár és a romok alól, és egyikük sincs életveszélyben, viszont két nőnek már csak a holttestét tudták megtalálni. A mentést – amelyben ezer tűzoltó, rendőr és katona vesz részt – az időnként újra eleredő eső nehezíti, és a hatóságok figyelmeztetnek, hogy

újabb földcsuszamlásokra kell számítani a környéken másutt is, mert az időjárás nem változik meg egyhamar.

Elővigyázatosságból 390 embert felszólítottak, hogy hagyja el házát. Nincs áramszolgáltatás 2800 háztartásban. Atami városban a katasztrófakészültség legmagasabb szintjét vezették be.

A térségben egyre gyakoribb, hogy a sokévi átlagnál lényegesen több eső esik, és ennek következtében az elmúlt tíz évben 1500 kisebb-nagyobb földcsuszamlás történt. Ez kétszer annyi, mint az előző tíz évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!