Ország-világ

2021.08.30. 13:30

Így próbálta meg elhitetni Karácsony Gergely, hogy nem kell neki tolmácsgép

Karácsony Gergely a közösségi oldalán úgy próbálta illusztrálni egy nemzetközi konferencián való szereplését, hogy nem használt tolmácsgépet, azonban többen nagyon gyorsan lebuktatták, mivel megjelent a teljes szerepléséről szóló videó is. A baloldali főpolgármester a nem létező nyelvtudásáról szóló botrány kirobbanását követően azt ígérte, fejleszteni fogja az angolját, de a konferenciáról készült videó tanulsága szerint még a „jó estét kívánok” kifejezést sem tudja angolul elmondani.

Karácsony Gergely baloldali főpolgármester arról írt közösségi oldalán, hogy egy lengyelországi konferencián vett részt.

A politikus közösségi oldalára csak olyan képek kerültek, amin nem látszik a tolmácsgép,

pedig a főpolgármester a teljes beszélgetés során csak magyarul beszélt. Tehát „gondos kezek” mindent elkövettek annak érdekében, hogy Karácsonyt egy olyan szereplőnek tüntessék fel, aki egy nemzetközi konferencián tolmácsgép nélkül is könnyedén elboldogul – írja az Origo.

Bár Karácsony a nem létező nyelvtudásáról szóló botrány kitörését követően azt ígérte, hogy igyekezni fog, hogy minél jobban megtanuljon angolul, de a lengyelországi konferenciáról szóló videóban

még a „jó estét kívánok” köszöntést sem tudta angolul elmondani.

Mindezzel kapcsolatban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője azt írta közösségi oldalán, hogy Karácsony Gergely azzal dicsekszik a Facebook-oldalán, hogy részt vett egy nemzetközi konferencián Lengyelországban. A fotósai azonban gondosan ügyeltek arra, hogy a fényképeken, amelyeket feltöltöttek a Facebook-oldalára, egyáltalán ne látszódjon a tolmácsolásra szolgáló fejhallgató Karácsony fején, azt sugallva, hogy a főpolgármester angolul beszélt – tette hozzá.

A rendezvényről készült felvétel azonban felkerült az internetre, amin látható a valóság: Karácsony magyarul beszélt, és végig a tolmácsolást hallgatta.

Bohár Dániel, a Pesti TV munkatársa pedig " target="_blank" rel="noopener noreferrer">azt írta, nem angolul beszélt Karácsony Gergely egy nemzetközi konferencián. (Azt ígérte, hogy elkezdi a nyelvtanulást, de úgy tűnik, hogy még a basic english sem megy neki.) – tette hozzá.

Mint azt korábban az Origón is írták,

Karácsony nyelvtudásának hiánya hónapok óta meghatározza a közbeszédet.

Májusban, az Economistnak adott interjúját követően kiderült, hogy nem tud angolul, illetve a nemzetközi sajtószereplésein és megbeszélésein tolmácsot használ. Mivel a magas pozícióra törő politikusnak kifejezetten kellemetlen a téma, ezért többször is megpróbálta megmagyarázni a nyilvánosság előtt, miért nem beszél a magyaron kívül más nyelven. Erre több kísérletet is tett, de mind közül a legfontosabb az az állítása volt, hogy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

Május 10-ei magyarázkodó Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy évekkel korábban középfokú nyelvvizsgát szerzett angolból. Csakhogy pillanatokon belül kiderült, állításával ellentétben sosem volt államilag elismert nyelvvizsgája – legalábbis a sajtó egy része erről cikkezett. Karácsony nem adta fel – a hazugságspirál természetrajzához hozzátartozik, hogy a hazudozó egyre mélyebbre zuhan benne -, és megint mentegetni kezdte magát. Egy közösségi médiás posztjában úgy fogalmazott, hogy „a nyelvvizsgám után kutató lakájsajtónak pedig hadd segítsek egy dátummal: 2000. május 29.” Magyarán, a főpolgármester a fenti időpontot jelölte meg, mint azt a napot, amikor letette a nyelvvizsgát. Csakhogy az Origo információi szerint

a közzétett dátum a lektorátusi vizsgájának az időpontja, azaz Karácsony ismét hazudott.

Arról is írtak korábban, hogy a lektorátusi nyelvvizsga nem feleltethető meg az államilag elismert nyelvvizsgának, ugyanis az az alapfoknak felel meg. Többször kiderült egyébként, hogy a baloldali főpolgármester egy egyszerű mondatot sem ért meg angolul.

A mostani konferencián való szereplése is világosan megmutatta, hogy Karácsony nem tud egy szót sem angolul, tehát nyelvvizsgája sem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!