Ostrom alatt áll Európa

2021.08.11. 16:48

Újabb menekültáradatot indíthat el, ha az EU leállítja az afgán migránsok visszatoloncolását

Az Európai Unió nincs abban a helyzetben, hogy meg tudjon birkózni a 2015-öshöz fogható újabb migránsválsággal, ezért meg kell akadályoznia az egyre terebélyesedő afgán konfliktus elől menekülők áradatát – jelentette ki szerdán Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter.

A tárcavezető a héten öt másik uniós tagállambeli kollégájával levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérték, hogy az EU ne állítsa le az illegális migránsok kitoloncolását Afganisztánba. Mitarákisz kiemelte, hogy

nem szabad leállítani ezt a folyamatot, dacára a dél-ázsiai országban zajló harcoknak, mert az rossz jelzést küldhet Afganisztánba, és még több afgánt ösztönözhet arra, hogy az EU-ba jöjjön.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Mitarákisz azt is hangsúlyozta, hogy az EU-nak több támogatást kellene nyújtania Törökországnak, hogy Ankara kezelni tudja az Afganisztán felől érkező migrációs nyomást.

„Az EU abszolút módon nem áll készen és nincs kapacitása arra, hogy egy újabb nagyszabású migrációs válsággal meg tudjon birkózni” – húzta alá a görög tárcavezető.

Az EU több tagállama is attól tart, hogy az afganisztáni fejlemények újabb menekülthullámot gerjesztenek, és megismétlődhetnek a 2015-ben történt események,

amikor menedékkérők milliói – főleg szíriai, afgán és iraki állampolgárok – érkeztek Európába a regionális konfliktusok elől menekülve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!