Ország-világ

2021.08.06. 06:28

Üres lózunggá vált a baloldalon az antiszemitizmus elleni fellépés

A baloldal egészének az antiszemitizmus elleni, korábbi markáns kiállását semlegesítheti, hogy a DK egy fajgyűlölő jobbikost támogat az előválasztáson. A Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozó elemzők arról is beszéltek, hogy számos belső viszály is kialakulhat a szivárványkoalíción belül, így a közös miniszterelnöki programjukat is keresztbe húzhatja Gyurcsányéknak a neonáci Tóth Péter melletti kampánya.

Szeged, 2016. április 3. Tóth Péter, a Jobbik szegedi és Csongrád megyei elnöke, önkormányzati képviselõ (b) beszél a párt Valódi nemzeti konzultáció elnevezésû országjárásának keretében tartott lakossági fórumon Szegeden 2016. április 3-án. Mellette Lukács László, a párt parlamenti frakcióvezetõ-helyettese (k). MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

„Tóth Péteren és Bíró Lászlón kívül több más jobbikos képviselő-jelöltről is kiderülhet, hogy a múltban vállalhatatlan antiszemita, rasszista és egyéb gyűlöletkeltő kijelentéseket tettek, ez pedig az egész ellenzéki összefogást szétzilálhatja” – jelentette ki Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője a Mediaworks Hírcentrumának (MWH). Mint rámutatott, például

Szegeden Tóth Péterrel szemben az MSZP saját, elfogadhatóbb jelöltet indít, s könnyű elképzelni, hogy az előválasztási győzelmük érdekében a szocialisták akár olyan eszközöket is bevethetnek mint a kiszivárogtatás vagy a suttogó propaganda

Előjöhetnek a régi sérelmek

„A Tóthéhoz hasonló, rendkívül szélsőséges, vállalhatatlan megnyilvánulások más körzetek jobbikos jelöltjei kapcsán is szembefordíthatják egymással a DK–Jobbik tandemet a többi baloldali párttal, amelyek egyre inkább egy tömböt kezdenek alkotni. Gyurcsányék újabban meglehetősen cinikusan kezelik a szélsőjobboldali megnyilvánulásokat, s Tóth Pétertől is várhatóan legfeljebb egy erőtlen elnézést kérés telik majd. Ez pedig alkalomadtán az MSZP-t és a Momentumot munícióval láthatja el” – fogalmazott az elemző. Szavai szerint

abból szempontból sem működhet úgy a Gyurcsányék által kitalált forgatókönyv, hogy éppen a DK és a Jobbik volt az a két párt, amely az elmúlt tíz évben a legnagyobb sérelmeket okozták egymásnak.

„Gyurcsány nácinak nevezte a Jobbikot és páriaként kezelte, a Jobbik pedig éppen Gyurcsány Ferenc kormányzata ellen tiltakozva nyerte el a népszerűséget hozó arculatát. Ironikus, hogy 2008-ban még Tóth Péter is azt követelte, hogy Gyurcsány kerüljön börtönbe. Ám amit az országos pártelnökségek kitalálnak, helyben bizonyosan nem fog mindig olajozottan működni, hiszen ott sokszor ugyanazoktól várják az együttműködést, akik évekig ellenségként álltak egymáshoz” – fejtette ki Nagy Ervin.

Kétélű szívesség

„A tavaly őszi eset ismétlődik, amikor a baloldal a szintén antiszemita és rasszista kijelentéseket tevő Bíró Lászlót támogatta a szerencsi időközi választáson. Ebből is látszik, hogy a szivárványkoalíciót csak a hatalom és a pénz akarása tartja össze, s mindent bevállalnak, hogy hatalomra kerüljenek” – jelentette ki a MWH-nak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója. Szavai szerint a DK és a Jobbik a baloldal két legnagyobb pártjaként a szivárványkoalíció többi alakulatait – elsősorban a Momentumot – is igyekszik háttérbe szorítani azzal, hogy sok helyen egymás jelöltjeit támogatják.

„Ám úgy tűnik, hogy a DK ezt a helyzetet a Jobbikkal szemben is a maga előnyére tudja fordítani. Eleve több helyen támogatja a Jobbik Gyurcsányék jelöltjét mint fordítva. Holott az együttműködés a DK számára fontosabb, a vidéki körzetekben ugyanis nélkülözhetetlen számukra, hogy a Jobbik ne indítson rájuk saját jelölteket. Ahol meg a DK támogat jobbikos jelölteket, ott ezt nagy csinnadrattával teszik, ilyenkor Gyurcsány jellemzően személyesen megy kampányolni, ám ez kétélű »segítség«” – fejtette ki az igazgató.

Nem véletlen ugyanis – folytatta –, hogy éppen az elfogadhatatlan múltú jobbikos mellett kampányol a DK elnöke, hiszen a pártja fanatikus szavazói ezt könnyen megbocsátják, ám Tóthnak, és így a Jobbiknak is magyarázkodnia kell a fajgyűlölő megnyilvánulások miatt.

Kiszelly Zoltán úgy vélte, hogy ezzel a stratégiával inkább a Gyurcsány-párt jár jobban, mivel az ellenzéki törzsszavazók több DK-s, mint jobbikos jelöltre szavazhatnak majd, ráadásul a finnyás nagyvárosi választópolgárok távolmaradása inkább a többi baloldali pártot sújtja.

Megszokható bűz

„Ha azt mondják egy politikai közösségnek, hogy orrbefogva kell szavaznia, akkor egy idő után a legbüdösebb jelentkező sem lesz számára túl kellemetlen, mert a »szent cél«, vagyis a hatalom érdekében ez megoldható” – ezt már Czeglédy Zoltán politológus nyilatkozta az MWH kérdésére. Ám a szivárványkoalíció egésze – folytatta – nehéz helyzetbe kerül azzal, hogy a DK antiszemita és rasszista jelöltet támogat, ugyanis a baloldali pártok majdani közös kormányfőjelöltjének is a szélsőjobboldali közelmúltú jelölt mellett kell majd kampányolnia, amennyiben Tóth Péter, vagy éppen Bíró László győznek az előválasztáson. Szavai szerint ez akár az ellenzék egész miniszterelnöki programját keresztbe verheti.

Az elemző úgy vélte, a baloldal az antiszemitizmus elleni saját, korábbi markáns kiállását is relativizálhatja. „Ez kapóra jöhet a Fidesznek, amely folyamatosan felhívhatja a figyelmet arra, hogy míg a baloldal egyre inkább anticionistává válik, addig a kormányoldal Izrael és a zsidók védelmezőiként lép fel. Pláne, ha újból témává lesz az iszlám jelentette fenyegetés és a bevándorlás kérdése” – fogalmazott Czeglédy Zoltán.

Mint imert, Tóth Péter néhány éve még nyíltan követelt fajvédelmet, több alkalommal bibsizett, s még Szlovákia megszüntetését is követelte. Egy helyen például azt írta, hogy „kezdem úgy érezni, hogy szép csöndben ellep minket a liberális sz…r”, s mellé tette a nyíltan Szálasi-tisztelő Vádló Bitófák együttes egy dalát, amiben többek között a „kampós orrú csürhe, ami vigyáz rájuk” sor hangzik el.

Borítókép: Tóth Péter, a Jobbik szegedi és Csongrád megyei elnöke, önkormányzati képviselő (b)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!