erődemonstráció

2021.09.07. 12:54

A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea katonai parádéra készül

Az előkészületeket Szöul és Washington is figyelemmel követi.

Észak-Korea újabb katonai parádéra készül, amelyre akár már a héten sor kerülhet – közölte a dél-koreai hadsereg kedden.

Kim Dzsun Rak, a dél-koreai vezérkar egyik szóvivője elmondta, hogy az előkészületeket Szöul és Washington is figyelemmel követi. A katonai parádékon szokták bemutatni a legújabb haditechnikai fejlesztéseket, amelyek így a nemzetközi kapcsolatokra is hatással lehetnek.

A dél-koreai médiának nyilatkozó források szerint az ünnepségre legkorábban csütörtökön, Észak-Korea alapításának 73. évfordulóján kerülhet sor. Egy másik lehetséges időpont október 10. Hetvenhat éve ezen a napon alapították meg az országot vezető Munkapárt központi bizottságát. Phenjan rendszerint a nemzeti ünnepeket használja katonai erejének demonstrálására.

Szeptember elején az észak-koreai helyzetet nyomon követő 38 North hírportál műholdfelvételeken megfigyelt csapatmozgásokra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Észak-Korea katonai parádéra készülhet.

A phenjani vezetés legutóbb januárban szervezett hasonló eseményt. Azt megelőzően 2020 októberében ismertetett egy éjszakai bemutatón különféle hatósugarú ballisztikus rakétákat, amelyek közül néhány nukleáris töltettel is felszerelhető.

Észak-Koreát nemzetközi szankciókkal sújtották nukleáris programja miatt.

Az észak-koreai nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások megfeneklettek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump akkori amerikai elnök 2019-es vietnami csúcstalálkozója után, ahol nem sikerült áttörést elérni.

Kim egy idei pártkongresszuson bejelentette, hogy országa továbbra is a nukleáris elrettentés útját fogja járni, és új fegyvereket, köztük új interkontinentális ballisztikus rakétákat fejleszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!