illegális bevándorlás

2021.09.03. 12:52

Lettország szögesdrótkerítést épít a lett-fehérorosz határon

A kerítést a határ legkritikusabb szakaszain helyezik el, és várhatóan néhány millió euróba fog kerülni.

Lettország 37 kilométer hosszú szögesdrótkerítés építésébe kezd a lett-fehérorosz határon a következő napokban – jelentette be pénteken Marija Golubeva lett belügyminiszter. Kifejtette: a kerítést a határ legkritikusabb szakaszain helyezik el, és várhatóan néhány millió euróba fog kerülni.

Litvánia és Lengyelország után Lettország is szembesült a Fehéroroszország területéről érkező illegális migráció problémájával. A lett kormány augusztus 11. és november 10. között rendkívüli állapotot rendelt el a határon, hogy a határőrök felhatalmazást kapjanak a migránsok visszatoloncolására Fehéroroszországba.

Az illegális migráció elleni küzdelem jegyében Lettország néhány évvel ezelőtt bejelentette, hogy korszerűsíti a Fehéroroszországgal közös 173 kilométeres határát, amelynek keretében 135 kilométeren kerítést épít. A projekt becsült költsége 27,6 millió euró volt, és a munkálatoknak 2021-ben kellett volna befejeződniük, de az állami számvevőszék által feltárt szabálytalanságok miatt a kivitelezési folyamat megakadt.

Augusztusban a rigai kormány 1,7 millió eurós támogatást hagyott jóvá a szögesdrótkerítés telepítésére. Az infrastruktúra kiépítéséhez összesen mintegy 30 millió euróra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!