döntöttek

2021.09.08. 16:43

Mexikóban alkotmányellenesnek minősítették az abortusz tilalmát

A magzat védelme mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a nők jogait sem.

Alkotmányellenesnek minősítette kedden a mexikói legfelsőbb bíróság az abortusz teljes tilalmáról szóló jogszabályt.

A testület által egyhangúlag meghozott döntés kimondja, hogy a magzat védelme mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a nők jogait sem.

A keddi ítélet az észak-mexikói Coahuila állam korábbi, a terhességmegszakítást teljesen betiltó jogszabályát bírálja felül, a döntést pedig nőjogi szervezetek máris nagy győzelemnek nevezték.

Arturo Zaldívar, a legfelsőbb bíróság elnöke szintén úgy vélte, az ítélet előrelépés a nők számára, és közülük is a leginkább legkiszolgáltatottabbaknak.

Mexikóban korábban nők százai ellen emeltek vádat terhességmegszakítás gyanúja miatt, a vádlottak közül pedig sokan börtönbe kerültek. Az ő büntetésüket a mostani döntés értelmében el kell engedni.

A latin-amerikai ország 31 államából mind ez idáig csak négyben, illetve Mexikóvárosban engedélyezték az abortuszt, a terhesség tizenkettedik hetéig.

Az ítélet értelmében a 126 milliós Mexikóban – amely a világ második legnagyobb római katolikus többségű országa – az abortusz többé nem számít bűncselekménynek a terhesség korai szakaszában, nemi erőszak esetén, valamint akkor, ha a nő egészsége veszélyben van vagy a magzat valószínűsíthetően fogyatékosságban szenved.

A bírósági döntés ugyanakkor nem határozza meg, mit értenek a terhesség korai szakasza alatt, amelyet így az államok a saját hatáskörükön belül dönthetnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!