Ország-világ

2021.09.22. 15:58

Orbán Viktor elvitte egy jó algyői halászlére a cseh miniszterelnököt, úton a határra (videó)

Szegedi vagy bajai? – tette fel a nagy kérdést a miniszterelnök Facebook-oldalán. Röszkén kijelentette: nőni fog a nyomás a határon.

Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Orbán Viktor azt kérdezte közösségi oldalának követőitől, hogy a szegedi vagy a bajai halászlevet szeretik-e jobban. A kormányfő kérdésére eddig már több százan válaszoltak.

Orbán Viktor nem egyedül kóstolta a halászlevet Algyőn, hanem Andrej Babiš cseh kormányfő társaságában, akivel a határra tartottak.

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

A cseh miniszterelnök szerdán érkezett Magyarországra, a kecskeméti katonai repülőtérre, ahol Orbán Viktor fogadta.

A határszemlét követően a kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a kerítés jó és erős, lehet, hogy több emberre lesz szükség, de akkor kérnek és vezényelnek ide embereket. A gyenge pont Brüsszel, amely azt mondja, hogy aki el akar jönni Afganisztánból, azt be kell engedni – fűzte hozzá, hangsúlyozva: ez árulás. Itt több ezren dolgoznak, hogy Európa belsejében mindenki biztonságban élhessen; Brüsszel azonban elárulja Magyarországot és az európai embereket.

– Itt mi egész Európa biztonságát védjük, és remélhetőleg sikerül megállítani azt a tervet, hogy Afganisztánból hozzanak ide embereket – mondta. Hozzátette: oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, és nem a bajt kell behozni Magyarország, Csehország vagy az Európai Unió (EU) területére.

Ebből az irányból 2015-ben néhány hónap alatt több mint 400 ezer ember lépett be mindenfajta papír és engedély nélkül – valóságos invázió volt

– arra hivatkozva, hogy őket Angela Merkel német kancellár meghívta Németországba – idézte fel. Emlékeztetett: a közbiztonság szinte fenntarthatatlanná vált, kibírhatatlan állapotok voltak, ezért döntötték el, hogy megépítik a kerítést. Ha az ember akarja, meg tudja védeni a határt, és az EU-ban nem a képesség, hanem az akarat hiányzik.

Orbán Viktor kitért arra: 4500 emberrel védik a kerítést, ez az egyik legnagyobb költségvetési kiadás a rendészeti fejezetben. Ehhez az EU-tól nem kapunk semmilyen különleges segítséget, csak amit minden más tagállam – tette hozzá. Ez a schengeni külső határ is, és amikor a legnagyobb volt a baj, sokat jelentett a Csehországtól és a visegrádi négyektől kapott politikai és fizikai támogatás. Szívesen fogadjuk a cseh miniszterelnök ajánlatát, hogy szükség esetén most is segítséget nyújt – jegyezte meg.

A kormányfő kiemelte: a kerítés másik oldalán Szerbia van, de nem kéne itt lennie kerítésnek, mert Szerbiának az Európai Unió és a schengeni zóna tagjának kellene lennie, védekezni délen kellene, nem itt.

Ha az EU, a brüsszeli bürokraták törődnének a biztonsággal, már fel kellett volna venni Szerbiát, és akkor mind nagyobb biztonságban lennénk

– jelentette ki.

Orbán Viktor kérdésre azt is elmondta, hogy ha nem lett volna kerítés, az elmúlt években több millió migráns lépett volna be ellenőrzés nélkül Schengen területére, a terrorcselekmények és a bűncselekmények száma a többszöröse lett volna, továbbá Németországban a nők kevésbé érezhetnék magukat biztonságban. Most még mindig zajlik a beáramlás, és ha a kerítést lebontanák, holnap tízezren jönnének át, a jövő héten százezren, egy hónap múlva millióan – fogalmazott.

A migránsok nem menekültek, hanem jobb életet akarnak

A migráció nem emberi jog, mindenkinek van hazája, azt kell rendben tartani, élhetővé és fejlődővé tenni. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen – mondta. Hozzátette: azonban segíthetünk, hogy az ő országaik is rendbe jöjjenek, erre készen állunk.

A két miniszterelnök a magyar határzárhoz is ellátogatott Röszke térségében.

Andrej Babis kijelentette, hogy az EU sok értelmetlen dologgal foglalkozik, mint például a kvóták, amelyek helyett más megoldásokat javasoltak. Az embercsempészek ellen kell fellépni és Európán kívül kell segíteni, ott kell megállítani a migránshullámot – vélekedett.

Kifejtette: azért látogatott el ide, hogy a gyakorlatban is megnézze, miért jött létre a kerítés, mi a jelentősége; 2015-ben, amikor 400 ezer migráns jött ide, Orbán Viktor várta, hogy mit tesz Brüsszel, de nem történt semmi – mondta. Hozzáfűzte:

amikor megépült a kerítés, ez volt az egyetlen jól működő schengeni határ,

és azért itt épült meg, mert erre vezet a legrövidebb útvonal a migránsoknak Németország felé. Vannak, akik azt mondják, hogy nincsenek migránsok, de idén az ő számuk és az embercsempészek száma is a háromszorosára nőtt. Az embercsempészek 3500 ezer eurót kérnek fejenként, hogy segítsenek a migránsoknak Németországba jutni – közölte.

A cseh kormányfő szerint lassan változik az álláspont Európában, de több országot kellene bevonni a schengeni zónába, és a tengeri határ védelmére is nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!