Járvány

2021.09.01. 14:46

Romániában jelenléti oktatással kezdődik a tanév

Csak azokon a településeken térnek át online oktatásra, amelyeken hat ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta.

Romániában jelenléti oktatással kezdődik szeptember 13-án a 2021-2022-es tanév, és csak azokon a településeken térnek át online oktatásra, amelyeken hat ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta.

Az oktatási és az egészségügyi minisztérium járványügyi iskolai szabályozásokat tartalmazó közös rendeletét a két tárcavezető ismertette szerdai bukaresti sajtótájékoztatóján. Amint Sorin Campeanu oktatási miniszter elmondta, ha egy településen meghaladja a hatot a 14 nap alatt jegyzett, ezer lakosra jutó fertőzések száma, a településen csak a bölcsődék, az óvodák és a fogyatékkal élők speciális iskolái maradnak nyitva. Hozzátette: minden héten a pénteki fertőzöttségi adatok alapján rendelik el az iskolák bezárását vagy megnyitását.

Ioana Mihaila egészségügy-miniszter elmondta: ha egy osztályban koronavírusos megbetegedést diagnosztizálnak, az illető osztály a következő 14 napban online oktatási rendszerben tanul. Már a nyolcadik napon visszatérhetnek a jelenléti oktatásra a gyerekek, ha gyorsteszttel ellenőrzik őket, és megbizonyosodnak róla, hogy nem fertőzöttek. Ha hetedi és nyolcadik osztályban vagy a felső tagozaton fertőződik meg valaki, az osztálytársaik közül azok folytathatják a jelenléti oktatást, akik megkapták a védőoltást, vagy kevesebb mint 180 napja átestek a betegségen. A többiek az interneten keresztül követik az órákat.

A gyerekeknek az iskolában a szájukat és orrukat eltakaró maszkot kell viselniük. Egy korábbi bejelentéssel ellentétben a rendelet csak javasolja, hogy orvosi maszkot használjanak, és nem tiltja a házi készítésű textil maszkok viselését sem, ha azok megfelelnek bizonyos kritériumoknak.

A rendelet szerint a testnevelés órák maszk nélkül tarthatók, ha két ezrelék alatti a fertőzöttségi ráta. Ha a ráta két ezrelék fölé emelkedik, akkor csak a szabadtéri tornaórákon vehetik le a maszkot a gyermekek.

Ioana Mihaila elmondta: a tanévkezdés után oltási kampány indul az iskolákban, amely során az iskolai személyzet, a 12 év fölötti diákok és szüleik is megkaphatják a védőoltást. Azokban a tanintézetekben, ahol iskolaorvosi rendelő működik, e rendelőben kaphatják meg a jelentkezők az oltást. Az oltóközpontok közelében működő iskolák diákjait és tanárait ezekben a központokban jegyzik elő oltásra. Az orvost nem foglalkoztató, és az oltóközpontoktól távol eső iskolákba a tisztiorvosi szolgálat mobil egységei szállnak majd ki.

A miniszter asszony azt is megemlítette: jelenleg hetven gyermeket ápolnak koronavírus-fertőzéssel a romániai kórházak intenzív osztályain. Valamennyien beoltatlan családokból származnak.

Sorin Campeanu tanügyi miniszter elmondta: a két minisztérium közös rendelete az országos katasztrófavédelmi bizottság láttamozása után válik hatályossá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!