Ország-világ

2021.09.25. 21:59

Vizsgálódik a rendőrség a baloldal előválasztási elektronikus botránya kapcsán

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki arra, hogy vizsgálja meg Tényi István feljelentését, amit a baloldali előválasztás informatikai botránya miatt tett. A rendőrök akár nyomozást is indíthatnak.

Rendőrségi vizsgálat kezdődött a baloldali előválasztás informatikai botránya kapcsán, miután

a Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) jelölte ki arra, hogy vizsgálják meg Tényi István információs rendszer vagy adat megsértése bűntett gyanújával tett feljelentését

– tudta meg a Magyar Nemzet.

Tényi feljelentésében baloldali portálok cikkeivel érvel. Eszerint már néhány órával a baloldali előválasztási rendszer csődje után külső támadásról kezdtek ömleni a hírek a baloldali sajtóban, és ezt vizionálták a baloldal vezető politikusai is.

Elsőként Jakab Péter a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, aki a Facebook oldalán jelentette be, hogy a leállás után Miskolcról Budapestre utazott, hogy személyesen tudja meg, mi is történt.

Mint kiderült, egy nagyon durva technikai támadást intéztek az előválasztás informatikai háttere ellen

– fogalmazott a közösségi oldalán. Szerinte vannak olyanok, akik félnek a kormányváltó erők hangjától, el akarják némítani a magyar embereket. Mint azt megfogalmazta,

csapataik harcban állnak, az informatikusok dolgoznak, mert „nem hagyják, hogy akár belföldről, akár külföldről” megpróbálják elnémítani őket.

Sajtóbeszámolók szerint alig két órával azután, hogy elindult az első magyarországi ellenzéki előválasztás, a rendszer le is állt.

– A szervezők először azt közölték, hogy a túl sok szavazó miatt bővíteni kell a technikai hátteret, néhány órával később azonban már támadásról beszélnek – számolt be róla a baloldali Magyar Hang.

– Csak hétfőn folytatódik az ellenzéki előválasztás – közölte az Országos Előválasztási Bizottság. Azt írták, hogy technikai elemzést végeztek és teljesen világossá vált, hogy a „ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét”. A testületnek közleménye szerint

„nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett”.

Az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz, ugyanakkor ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetőek – olvasható a portálon a szöveg, amit Tényi István is csatolt feljelentéséhez.

Az NNI három döntést hozhat Tényi feljelentése kapcsán. Az első és legvalószínűbb, amit maga a feljelentő is indítványozott beadványában, hogy a Fővárosi Főügyészség feljelentés-kiegészítést rendel el. Emellett azonnal elutasíthatja a feljelentést, vagy pedig elrendelheti a nyomozást. Hétfőre várhatóan kiderül, hogy mi a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!