egy régi ügy

2021.10.05. 14:43

A Moszad elrabolt, kihallgatott és elengedett egy iráni tábornokot

Izrael külföldi hírszerző szervezete, a Moszad elrabolt, kihallgatott, majd szabadon engedett egy iráni tábornokot – jelentette kedden a Walla izraeli hírportál.

A Rai al-Jom című, Londonban megjelenő arab nyelvű lap értesülésére hivatkozva a Walla azt állítja, hogy a Szíriában elrabolt iráni tábornokot az izraeli hírszerzők egy meg nem nevezett afrikai országba vitték, ahol Ron Arad, az 1980-as években Libanonban eltűnt izraeli pilóta sorsáról faggatták, majd ezután szabadon engedték.

Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn, az izraeli parlament, a kneszet téli ülésszakának kezdetén mondott beszédében megemlítette, hogy a Moszad merész akciót hajtott végre annak érdekében, hogy ismeretekhez jussanak a 35 éve eltűnt Ron Aradról. Bennett a hírszerzés tevékenységét szokatlan módon, a kneszet plénumán nyilvánosság elé táró beszéde után a 12-es kereskedelmi tévében Dedi Barnea, a Moszad főnöke azt közölte, hogy a múlt hónapban történt bevetés sikertelenül zárult, mert nem hozott áttörést az évtizedes rejtély megoldásában. Ezt a miniszterelnöki hivatal bejelentése követte, amely szerint az akció valójában sikeres volt.

Ron Arad az izraeli légierő fegyveroperátora volt, aki F-4E repülőgépének meghibásodása után 1986. október 16-án Libanonban katapultált, ahol röviddel ezután elfogta őt a helyi Amal milícia. 1988 májusától eltűntnek nyilvánították, miután átadták a Hezbollahnak és Iránban vagy Libanonban ismeretlen helyre szállították. Körülbelül öt évvel ezelőtt két jelentést tettek közzé, amelyek szerint az elfogott pilóta-navigátor néhány évvel elfogása után meghalt a fogságban – emlékeztetett kedden a Maárív című újság hírportálja.

Ez ellentétes azokkal a feltevésekkel, amelyek szerint Arad sok évvel elfogása után is az élők sorában volt, s valószínűleg átadták az irániaknak, akik országukba vitték. Mindezek csak feltételezések, valójában Izrael máig sem tudott bizonyossághoz jutni halálának időpontjáról és földi maradványainak hollétéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!