incidens

2021.10.15. 11:48

Dél-Afrikában rövid időre túszul ejtették a kormány több tagját

A túszejtők kárpótlást követeltek az apartheidellenes harcban játszott szerepükért.

A dél-afrikai különleges erők kiszabadították a kormány több tagját, akiket az apartheidellenes harc veteránjai rövid időre túszul ejtettek egy tárgyaláson – közölték helyi biztonsági szolgálatok pénteken.

A túszejtők kárpótlást követeltek az apartheidellenes harcban játszott szerepükért. Az incidens csütörtök késő este történt a háborús veteránok és kormányzati tisztviselők találkozóján, amelyen Mondli Gungubele, az elnöki hivatal egyik minisztere, valamint Thandi Modise védelmi miniszter és a helyettese vett részt.

„Éppen amikor elhagytuk a gyűlést, a kijárat felé tartottunk, bezárták az ajtókat. Ekkor jöttünk rá, hogy túszként tartanak minket fogva” – mondta Gungubele egy videófelvételen.

A tisztségviselő egy csoportot vezetett, hogy megvitassa a több mint két évtizeddel ezelőtt a fehér kisebbségi uralom megdöntéséért harcoló felszabadító mozgalmakban részt vevő veteránok követeléseit. A találkozót a főváros, Pretoria külvárosának egyik előkelő szállodájában tartották.

A veteránok előzőleg találkozót kértek Cyril Ramaphosa elnöktől, hogy megvitassák követeléseiket, köztük négymillió rand (mintegy 84 millió forint) készpénzkifizetést és további finanszírozást a veteránok vállalkozásalapításának segítésére.

A rendőrség tájékoztatása szerint 56 embert vettek őrizetbe. Vish Naidoo rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy miután kudarcba fulladtak a rendőrségnek a túszejtőkkel folytatott tárgyalási kísérletei, taktikát változtatva akcióba léptek, és sikeresen kiszabadították a túszokat. A művelet során nem adtak le lövéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!