tüntettek

2021.10.22. 17:32

Iskolai diákok százai rohanták meg a Kongói DK parlamentjének épületét a tanárok sztrájkja miatt

Az iskolai egyenruhákba öltözött diákok ágakat lengettek és az skandálták, hogy tanulni szeretnének.

Iskolai diákok százai rohanták meg csütörtökön a Kongói Demokratikus Köztársaság parlamentjének épületét béremelést követelve a több mint két hete sztrájkoló tanároknak.

Az iskolai egyenruhákba öltözött diákok ágakat lengettek és az skandálták, hogy tanulni szeretnének.

A tanárok a helyi tanév kezdetén, október 4-én döntöttek a munkabeszüntetés mellett egyebek között a bérek, a pótlékok, a nyugdíjkorhatár és más közoktatási kérdések rendezése érdekében, amelyek annak nyomán merültek fel, hogy Felix Tshisekedi elnök 2019-ben elindította az ingyenes általános iskolai programját.

„Már két hete, hogy nincs oktatás. Tanáraink sztrájkolnak. Ha arra kérjük őket, hogy oktassanak, azt mondják, nem, és a jövő évig nem is fognak tanítani minket” – sérelmezte Emerod Eraza, a fiatal tüntetők egyike. „Ezért úgy döntöttünk, hogy a hatóságok előtt teszünk panaszt” – tette hozzá.

A gyerekeket a házelnök helyettese, Jean-Marc Kabund-a-Kabund fogadta. „Az iskolában, vagy otthon van a helyetek, nem pedig az utcákon” – hangoztatta a politikus.

A kormány szerint az állami iskolák mintegy 80 százalékát üzemeltető felekezeti csoportok vezetői állnak a munkabeszüntetés hátterében, bár ez utóbbiak határozottan tagadják ezt.

„Aggasztó, ha politikusok és egyházak úgy gondolják, hogy számláikat azzal tudják rendezni, ha politikai labdává változtatják az iskolákat” – fogalmazott Cecile Tshiyombo, a SYECO tanárszakszervezet vezetője.

Az évente több mint egymilliárd dolláros (310 milliárd forint) ingyenes általános iskolai program 2019 szeptemberében indult a Kongói Demokratikus Köztársaságban a Világbank pénzügyi támogatásával. Idén augusztusban a Világbank még elhamarkodottnak ítélte, hogy a program sikeréről beszéljen, ugyanakkor bíztató jelként értékelte további hárommillió diák beiratkozását az iskolákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!