üzembővítés

2021.10.13. 18:08

Szijjártó: bebizonyosodott, hogy a világjárvány alatt is megakadályozható a tömeges munkanélküliség

Helyesen tette a kormány, hogy a koronavírus-járvány alatt fellépett a tömeges munkanélküliség kialakulása ellen, ugyanis az akkor meghozott intézkedések nyomán Magyarország mára az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szentkirályon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Szentkirályi Magyarország Kft. új raktárcsarnokának alapkőletételén vett részt. A 956 millió forintos beruházáshoz az állam 335 millió forint támogatást nyújtott, és ezért cserébe a cég 492 munkahely megőrzésére vállalat kötelezettséget. Az ásványvíz- és üdítőitalgyártó üzem két ütemben megvalósuló bővítése emellett várhatóan nyolc új munkahelyet is teremt.

A miniszter beszédében kiemelte, egyesek azon az állásponton voltak, hogy hitelekből segélyeket kell osztani az embereknek, ez azonban csak eladósodáshoz és kiszolgáltatottsághoz vezet

- tette hozzá a miniszter. Kiemelte: kormány inkább a tömeges munkanélküliség megakadályozását finanszírozta a beruházásösztönzési programja segítségével, aminek köszönhetően több tízezer munkahely menekült meg országszerte.

„Nyugodtan meg lehetett azt fogalmazni, hogy azok biztos nem lesznek ennek az új korszaknak a nyertesei, (...) akik leépítettek, akik bezárták a gyáraikat” – jelentette ki.

Miközben a világon gyárbezárásokról szóltak a hírek, és 114 millió munkahely szűnt meg globálisan, Magyarországon az előző negyedévben 18 százalékos volt a gazdasági növekedés, és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik.

Továbbá napjainkban 4,7 millióan dolgoznak az országban, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor – közölte.

Ennek köszönhetően jó esély van arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérje az 5,5 százalékot, és az állam ekkor visszafizesse a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat – tette hozzá.

Szijjártó Péter a Szentkirályi Magyarország Kft. beruházását a céges sikertörténet újabb fejezetének nevezte. Aláhúzta, hogy Magyarországon az elmúlt két évtizedben több mint duplájára nőtt az egy főre jutó ásványvíz-fogyasztás. Továbbá arra is kitért, hogy a magyar élelmiszeripar az idei év első hét hónapjában 11 százalékkal növekedett.

Végezetül arról is beszámolt, hogy az állam 32 milliárd forintos támogatásával Bács-Kiskun megyében ezzel együtt 67 beruházás valósult vagy valósul meg 90 milliárd forint értékben. Ezek a projektek pedig mintegy 17 400 munkahely megmentéséhez járultak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!