Illegális migráció

2021.11.12. 16:13

Brüsszel állhat a kelet-európai hibrid háború hátterében

Ez az illegális migráció nem migráció, hanem invázió Európa normalitása, értékei és stabilitása ellen – nyilatkozta Földi László, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A titkosszolgálati szakértővel a lengyel–belarusz határon zajló hibrid háborúról beszélgetett a Magyar Nemzet.

Mit nevezünk hibrid hadviselésnek?

A háborúnak azt a formáját, amely a befolyásolásra épül. Nem hagyományos harcászati eszközökkel, hanem propagandával, olyan technikák bevetésével hajtják végre, amelyek az embereket megtéveszteni képesek. Ugyanakkor az irányítók szempontjából hatékonyan működik. Magyarul, elhitetnek bizonyos tételeket az emberekkel, amelyek mögött másodszándék van, de ez nem látható, adott esetben egy komolyabb elemzéssel lehet kideríteni. Így elérik azt a célt, amelyet megterveznek maguknak.

Ön szerint a lengyel–belarusz határ történései nevezhetők hibrid hadviselésnek?

Ebben a tételben nagyon sok minden megjelenik, nagyon sok problémakör csúcsosodik, nem lengyel–belarusz problémáról van szó. Ez egy gerjesztett élethelyzet azok részéről, akik Lukasenka hatalmát nem akarják elismerni, ezért mindenféle eszközzel nyomást gyakorolnak Belaruszra – beleértve az ott élőkre is –, hogy a választások eredményétől függetlenül próbálják megdönteni a rezsimet.

Erre a minszki vezetés azzal válaszolt például, hogy az unióba irányuló inváziót támogatja, hiszen ez az illegális migráció nem migráció, hanem invázió Európa normalitása, értékei és stabilitása ellen.

Ebben Európát eláruló szerepet játszik Belarusz azért, mert őt az unió részéről éri támadás. A másik elem, hogy felületet kap az invázióra felhasznált tömeg, akiket az európai emberek idecsalogatnak mindenféle ígéretekkel, ők viszont konfliktussal néznek szembe, nemcsak a határokon, hanem azt követően is, ha bárhová eljutnak. Ezt jól látjuk az elmúlt hat év alatt történtekben, többek közt Németországban, Ausztriában, Franciaországban. A következő, hogy a háttérhatalmak a lengyeleket Oroszország ellen akarják ismételten fordítani,

a meglévő orosz–lengyel problémát fokozni azzal, hogy azt állítják, Moszkva áll a belaruszok által létrehozott migrációátnyomás mögött.

Egy másik kérdés: ahelyett, hogy Európa védelmére rendelkeznének be az európai országok, belső feszültségeket fokoznak és hoznak létre ott is, ahol korábban nem volt, lásd: orosz–lengyel, lengyel–belarusz és belarusz–orosz problémakörökben.

Felmerül a kérdés: tulajdonképpen miért van illegális migráció, miért készülnek az emberek Irakból, Afganisztánból, Szíriából elhagyni az országukat, hogy Európa felé özönljenek?

Azért, mert fölösleges háborúk robbannak ki, amelyek kellenek a hadiiparnak, valamint a migrációipart támogatóknak is szükségük van tömegek érkezésére. Tehát nagyon sok olyan összetevő van, amely túlmutat azon, hogy egyszerű lengyel–belarusz határ menti konfliktus lenne.

Mennyire új jelenség a migráció megjelenése a hibrid hadviselésben?

A migrációt azok gerjesztik, akiknek érdeke Európa átalakítása, a nemzetállamok széttörése, a normalitás megkérdőjelezése. Nagyon sok olyan, korábban normálisnak hitt élethelyzeteket alakítanak át különböző technikákkal, amelyre Európa nem tudott még válaszolni. A 2015 előtt elfogadható életminőségek a nyugat-európai országokban megváltoztak, ennek egyik nagyon lényeges, jelenleg kiváltó oka a megindított invázió (amit illegális migrációnak hívunk).

Ez egy megtervezett, tudatosan előkészített és irányított folyamat Európa káoszba vezetése érdekében.

A teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Migránsok a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 8-án. (Fotó: MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!