migrációs veszély

2021.11.17. 14:23

Észtország tartalékosokat mozgósít és kerítést épít az orosz határon

Észtország 1700 tartalékos katonát mozgósít, és előre be nem jelentett gyakorlatba kezdett, melynek keretében szögesdrótkerítést állítanak fel az orosz határ 40 kilométeres szakaszán – tudatta szerdán az észt kormány.

A kormányzati bejelentés szerint a művelet november 25-ig tart, és célja az észt haderő mozgósítási és reakcióidejének tesztelése. A rendőrség és a határőrség tájékoztatása szerint ott lesz szögesdrót, ahol a legvalószínűbb az illegális határátlépés.

– Ami Lengyelországban, Lettországban és Litvániában történik, szükségessé teszi az észt határ megerősítését – fogalmazott Elmar Vaher, a rendőrség és a határőrség parancsnoka. A másik két balti országtól eltérően Észtországnak nincs közvetlen határa Fehéroroszországgal.

Fehéroroszországban a lengyel, a litván és a lett határnál migránsok ezrei követelik, hogy beléphessenek az Európai Unióba, amit a lengyel és a balti hatóságok megakadályoznak. Az EU szerint a fehérorosz vezetés az ellene hozott szankciókra válaszul szánt szándékkal idézett elő konfliktust a határon, és ezrével szállította a migránsokat a Közel-Keletről Fehéroroszországba, hogy nyomást gyakoroljon az Unióra. Válaszul az EU tovább bővítette a minszki vezetés elleni szankciókat, noha a fehérorosz kormány tagadja, hogy szerepe lenne a kialakult helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!