nincs biztonság

2021.11.03. 06:48

Haitin az iskolák és a diákok egyre jobban ki vannak szolgáltatva bűnbandáknak

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden figyelmeztetett, hogy Haitin az iskolák és a diákok egyre jobban ki vannak szolgáltatva bűnbandáknak, a gyerekeket elrabolják és váltságdíjat követelnek értük.

A fővárosban, Port-au-Prince-ben legalább hét olyan iskola van, amely az elmúlt két hónapban védelmi pénzt fizetett bűnbandáknak, és további iskolák vannak veszélyben az ENSZ-szervezet szerint.

Néhány nappal ezelőtt bűnözők meggyilkoltak egy egyetemi professzort, akit nem sokkal korábban raboltak el. Patrice Derenoncourt a port-au-prince-i Notre Dame-egyetem társadalmi és politikai gazdaságtan karán oktatott.

Közben még mindig nem sikerült elérni annak a 17 misszionáriusnak a szabadon engedését, akiket október közepén raboltak el a főváros közelében. A 16 amerikai és egy kanadai misszionáriust, valamint sofőrjüket és családtagjaikat – köztük kisgyerekeket – a 400 Mawozo nevű banda rabolta el, és meggyilkolásukkal fenyegetőzik arra az estre, ha követeléseit nem teljesítik.

A haiti igazságügyi miniszter október végén közölte, hogy a bűnszervezet fejenként egymillió dollár váltságdíjat követel az elhurcolt misszionáriusokért.

Az utóbbi években Haitin nagyon elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások, több esetben papokat és apácákat hurcoltak el bűnözők. Az ENSZ szerint az idén augusztusig 328 emberrablást regisztrált a helyi rendőrség, míg tavaly 234 ilyen eset volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!